Dramski ponedeljak: Odlazak Damjana Radovanovića

Velike srpske glumice - Rahela Ferari

Kao treći naslov "Dramskog ponedeljka" u avgustu, koji prikazujemo u okviru ciklusa "Velike srpske glumice - Rahela Ferari", 19. avgusta na programu RTS 2 od 21.05 časova emitovaćemo televizijski film "Odlazak Damjana Radovanovića", koji je snimljen 1974. godine po scenariju Miladina Ševarlića i u režiji Dimitrija Jovanovića.

Ovaj film zasnovan je na događaju vezanom za život čuvenog profesora helenistike i etike doktora Miloša Đurića. Radi se o psihološkoj drami koja obrađuje jednu od najvećih moralnih dilema u kojoj se može naći čovek: može li, ili ne može, da izvojuje najtežu od svih pobeda - onu nad samim sobom.

Pisac je pošao od istinitog događaja iz Drugog svetskog rata: apela srpskom narodu na kolaboraciju s okupatorom. Svaka od ličnosti drame opredeljuje se prema apelu svojstveno svom biću i svom karakteru. U ovom slučaju osnovni je sukob između oca i sina...

Uloge tumače: Ljuba Tadić, Marko Todorović, Rahela Ferari, Kapitalina Erić, Predrag Tasovac, Petar Kralj, Milan Puzić i drugi.

Urednik ciklusa: Marko Novaković
Režija: Dimitrije Jovanović
Scenario: Miladin Ševarlić
Direktor fotografije: Aleksandar Radosavljević
Scenograf: Veljko Despotović
Kostimograf: Mara Finci

 

broj komentara 0 pošalji komentar