Bašta reči - film

Najuspešniji anime film 2013. godine, u Japanu. Pažnju gledaoca najviše privlači pejzaž, boje i kontrasti, i umirujuća muzika, koja gotovo savršeno ide uz raspoloženje koje vlada scenom. Ovaj program je obezbeđen u saradnji sa japanskom fondacijom. (Koto no ha no niwa, 2013)

Na trenutke se može osetiti bezbednost sigurnog mesta, usled usklađenih efekata, koje je stvoreno za junake filma, jer je takvo svakom potrebno bez obzira da li je reč o tinejdžerskom rastrojstvu ili poslovnom stresu odraslih.

To mesto jeste park i nastrešnica u njemu. Tu su se prvi put sreli Takao, student u lokalnoj školi, i Jukino, profesorka u istoj, čega Takao nije svestan.

On izbegava da ide u školu jer ne vidi smisao toga, pošto je njegov san da postane obućar. Iako deluje smešno, ovaj posao ga ispunjava, i to svakako treba poštovati. On obožava kišu, i donosi odluku da ne ide u školu dok god traje kišna sezona, što predstavlja period od 3 meseca.

Sve to vreme on posećuje nastrešnicu, pod kojom je sreo Jukino. Nada se ponovnom susretu, baš kao i ona, ali se nikada nisu dogovorili kada će se sledeći put sresti, tako da sve postaje igra sudbine, ili sreće. Sa druge strane, ona ima problema u školi, i park joj postaje mesto oduška i izvor duhovne hrane. Sreća i zadovoljstvo pri slučajnim susretima su samim tim cenjeniji...

Režija: Makoto Šinkai

broj komentara 0 pošalji komentar