Dramski ponedeljak: Čaj u pet

Velike srpske glumice - Rahela Ferari

Povodom dvadestpet godina od smrti Rahele Ferari "Dramski ponedeljak" u avgustu predstavlja izbor nekoliko televizijskih filmova u kojima je ova izuzetna srpska filmska i pozorišna glumica ostvarila uloge za pamćenje.

Prvi naslov koji prikazujemo u okviru ciklusa "Velike srpske glumice - Rahela Ferari", 5. avgusta na programu RTS 2 oko 21.05 časova je televizijski film "Čaj u pet", koji je snimljen 1984. godine po scenariju Borislava Pekića i u režiji Dimitrija Jovanovića.

Drama "Čaj u pet" opisuje odnose u jednoj engleskoj porodici, tipčne za društveni status i grupaciju kojoj ta porodica pripada. Poštujući svoj način ponašanja i života, svi junaci ove Pekićeve drame na crnohumoran način pokazuju osuđenost na samovanje ali i sposobnost da svoju usamljenost prevaziđu igrom.

Stara gospođa Horton dala je oglas da prodaje svoju kuću. Njen poslovni agent dovodi joj svakodnevno kupce ne bi li što pre završio taj posao. Ali stara gospođa uvek pronalazi poneki razlog da odustane od prodaje. Ili, jednostavno, potencijalni kupci imaju svoje primedbe na kuću.

I tako, jednoga dana, posrednik u prodaji dovodi joj bračni par penzonera koji svojim ponašanjem, šarmom i duhovitošću osvajaju kućevlasnicu...

Uloge tumače: Rahela Ferari, Olga Spiridnović, Branko Pleša, Petar Kralj, Đurđija Cvetić, Josif Tatić, Cvijeta Mesić, Branka Petrić, Dragana Varagić i Ljiljana Sedlar.

Urednik ciklusa: Marko Novaković
Režija: Dimitrije Jovanović
Scenario: Borislav Pekić
Direktor fotografije: Vojislav Lukić
Scenograf: Veljko Despotović
Kostimograf: Božana Jovanović
Kompozitor: Kornelije Kovač
Montažer: Radomir Todorović

broj komentara 0 pošalji komentar