Nauka 2019: Kako istražuju fizičari?

Nano-strukture, grafen, novi i jeftini materijali sa superprovodnim svojstvima koji štede energiju, nove teorije, inspiracija su za fizičare ovog doba... Zajedničke su im kreativnost i želja da saznaju od čega je nastao univerzum, kako je postao naš svet i mi u njemu.

Kako je izgledao naš univerzum na početku? Da li li ćemo ikada svet oko nas opisivati pomoću nove, sveobuhvatne "kvantne teorije gravitacije"? Kako nam poznavanje osobina kvark-gluonske plazme može pružiti uvid u izgled univerzuma odmah nakon Velikog praska?

Osim ovih, teorijskih istraživanja, fizičari imaju za zadatak i da stvore savršene materijale za potrebe savremenih tehnologija, koji će se lako praviti od dostupnih sastojaka, po prihvatljivoj ceni. Uz minimalno ugrožavanje životne sredine, u čijoj proceni kvaliteta učestvuju.

Istraživanja kojima se bave fizičari zalaze i u oblast društvenih i humanističkih nauka. Upotreba matematičkih alata i tzv. velikih podataka, uz istraživački koncept teorijske fizike, omogućili su razvoj novih naučnih oblasti poput sociofizike i ekonofizike.

Među njihovim postignućima, neka će naći primenu u privredi i novim tehnologijama. Za druga, za sada, biće mesta samo u naučnim časopisima.

Kako se stiže do odgovora na pitanja prisutna od postanka čoveka saznaćete od istraživača Instituta za fiziku u Beogradu, u emisiji Redakcije naučnog programa "Nauka 2019 - Kako istražuju fizičari".

Urednik Marija Stevanović
Reditelj Milica Mitrović

broj komentara 0 pošalji komentar