Vizionari naučne fantastike: H. G. Vels

Vizionari naučne fantastike je američka dokumentarna serija o životu i radu najznačajnijih stvaralaca naučne fantastike. Autor, Ridli Skot otkriva na koji način su predviđali život u budućnosti i možda inspirisali da njihove futurističke vizije postanu deo naše svakodnevice.

Herbert Džordž Vels je do detalja predvideo neverovatan napredak nauke i tehnologije. Ali proganjalo ga je jedno pitanje: Da li će čovečanstvo samo sebe uništiti?

Njegove priče nisu govorile samo o budućim naučnim dostignućima, već i o tome šta će čovek raditi koristeći se naukom. Brinuo je da će zloupotreba nauke imati posledice apokaliptičkih razmera - predviđa ratove koji će se voditi hemijskim oružjem, pojavu tenkova i laserskog oružja i nuklearnog oružja. Krajem devetnaestog veka napisao je četiri klasična romana s temama iz naučne fantastike: od onih o Marsovacima, do putovanja kroz vreme, pa sve do nevidljivosti.

Sa idejom o četvrtoj dimenziji stvarnosti i vremenskoj mašini, naučnicima koji kreiraju nove vrste i nova smrtonosna oružja, ceo vek je bio ispred svog vremena. Kakav će biti efekat novog izuma - Vels u svojim pričama ne ostavlja mnogo prostora za sumnju u to kojim putem on misli da će čovek krenuti.

Dokle seže mašta pisca naučne fantastike i koje su od njegovih mnogobrojnih vizija postale stvarnost u našoj sadašnjosti gledaoci će saznati u epizodi serijala "Vizionari naučne fantastike - Herbert Džordž Vels"

Urednik Marija Stevanović

broj komentara 0 pošalji komentar