Čas anatomije: Zvezda je rođena

Nedavno su se u javnosti mogle čuti različite pretpostavke o tome zašto se svetski poznati pisac, prethodno dugo najavljivan, Mišel Uelbek, nije pojavio u Beogradu. Mnogi su bili mišljenja da se to i moglo očekivati iz jednog jednostavnog razloga: Uelbek je zvezda.

 

 

A zvezdama je dozvoljeno ono što običnim smrtnicima nije. Takođe, Beograd se sprema da dočeka još jednu zvezdu, Marinu Abramović. Novo izdanje Časa anatomije posvećen je fenomenu zveda u umetnosti. Masovna i popularna kultura odavno neguju kult slavnih i sve češće se iz te sfere taj kult pomera ka sferi umetnosti. Slava dobija obrise ekskluzivnog i glamura te postaje zvedana a nosioci te slave, zvezde. Pitanje je kako se zvede 21. veka razlikuju od slavnih ljudi ranijih vremena, ko stvara zvezde, šta odlikuje tu posebnu vrstu popularnosti i nismo li na pragu stvaranja neke potpuno nove, drugačije vrste umetnosti i, sledstveno tome, drugačije percepcije umetnika i umetnosti... da li će umetnost zbog toga biti bolja i konačno osvojiti visoko mesto u sistemu vrednovanja.

U emisiji o tome razgovaraju filozof Jovan Čekić, kulturolog Maja Vukadinović i hungarolog i književni prevodilac Marko Čudić.

Urednice emisije: Marija Nenezić i Jasmina Vrbavac
Realizatorka: Maja Mandić

broj komentara 0 pošalji komentar