Srpska ekonomija

Inovativni lekovi, prema najnovijim svetskim istraživanjima, imaju nemerljiv značaj za zdravstveni sistem jedne zemlje. Pored poboljšanja zdravlja i kvaliteta života, oni utiču i na smanjenje troškova lečenja i sprečavanje gubitka radne sposobnosti.

Prema podacima do kojih je došla IKVIA, vodeća svetska konsultantska kompanija iz oblasti zdravstva, Srbija raspolaže ubedljivo najnižim budžetom za lekove u odnosu na državna ulaganja u zdravstvo i dostupnosti inovativnih terapija u Italiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Bugarskoj, Rumuniji i Crnoj Gori. Kako poboljšati stanje u toj oblasti zadrvstvene zaštite i povećati finasijska sredstva koja će iz budžeta biti uložena u inovativne lekove bilo je pitanje kojim su se bavili predstavnici državnih institucija, ali i proizvođači medikamenata na skupu koji je organizovala Američka privredna komora u Srbiji. O ovoj temi je, između ostalih govorila i Jelena Pavlović, predsednica Američke privredne komore u Srbiji.

Unija poslodavaca Srbije i Republički geodetski zavod potpisali su Memorandum o saradnji čime su postali partneri koji će raditi na unapređivanju privrednog ambijenta i podsticanju investicione klime. Zajedničkim ekonomskim aktivnostima doprineće lakšem i efikasnijem poslovanju firmi, a samim tim i razvoju ukupne privrede u Srbiji.

Predstavljamo mlade i uspešne preduzetnike. U ovoj emisiji govorimo o biznisu koji su pokrenula dva brata. U pitanju je pravljenje različitih proizovoda od tartufa. Tako su stvorili srpski brend koji ne zaostaje po kvalitetu u odnosu na proizvođače u Italiji i Francuskoj.

U današnjoj emisiji, pored privrednog pregleda i najnovijih ekonomskih vesti, pripremili smo i stalnu rubriku "Tri pitanja za privrednike". Za "Srpsku ekonomiju" govori direktor domaće kompanije koja se više do sedam decenija bavi proizvodnjom municije.

Urednica emisije: Danka Milošević

broj komentara 0 pošalji komentar