Čas anatomije: Život pisca posle smrti

"Svet ne počinje od danas i mi znamo, vidimo, da ovo nije prvi čas anatomije pod kapom nebeskom, ali još se mogu saznati nove stvari, posmatranjem, seciranjem i vivisekcijom, praksisom i sumom iskustava koja su nam dostupna".

Autor ove rečenice je pisac Danilo Kiš i njom se završava uvod Kišove knjige Čas anatomije. Rembrantov Čas pripadao je nekom drugom vremenu i kao što je Kiš zapisao, nikako nije mogao biti jedini. Sve dok postoji potreba za analizom, opisom i vivisekcijom stvari i pojava. Danilo Kiš je svoj čas održao kulturnoj javnosti koja nije mogla ili umela da razume njegovu Grobnicu za Borisa Davidoviča. Pisac Danilo Kiš ponovo je u centru pažnje posle predloga koji dolazi iz Subotice da mu se posthumno dodeli zvanje Počasnog građanina Subotice. Otvorenim pismom na tu odluku reagovala je Mirjana Miočinović, vlasnica autorskih prva za dela Danila Kiša, zahtevajući da se odluka opozove jer "sadašnja subotička skupštinska većina sprovodi ne samo kulturnu, nego i sve druge javne politike koje ni po čemu nisu bliske Kišovim svetonazorima."

Novo izdanje Časa anatomije analizira pitanja: kakva je posthumna sudbina velikih pisaca, kada jedno društvo postaje zrelo da prihvati nasleđe koje veliki pisci ostavljaju, kako se u tumačenju njihovih dela prelamaju književni i vanknjiževni razlozi i zbog čega je odnos pisca i jednog društva najčešće tenzičan i karakteriše ga češće nerazumevanje nego razumevanje.

O tome u emisiji razgovaraju pesnik i izdavač Gojko Božović, pisac i esejista Slobodan Vladušić i pisac i kolumnista Muharem Bazdulj.

Urednice emisije: Marija Nenezić i Jasmina Vrbavac
Realizatorka: Maja Mandić

broj komentara 0 pošalji komentar