Deveti krug

Drugi svetski rat. Zagreb je pod nacističkom okupacijom a građani sve više trpe od brutalne diktature Ustaša. (1960)

Neugodnu situaciju oseća i jedna zagrebačka porodica na svojoj koži jer štiti mladu jevrejsku devojku Rut koja provodi puno vremena u njihovom domu, igrajući bezbrižno monopol sa njihovim sinom Ivom. Pošto progoni Jevreja postaju sve intenzivniji, porodica odluči nagovoriti Ivu da se oženi za Rut jer bi njihov lažni brak osigurao njen spas, pošto je na snazi zakon da se ne progone članovi porodice Hrvata.

Ivo je isprva ljut i sve mu se to čini prevelikim ustupkom jer, s jedne strane već ima devojku, a s druge smatra da je još premlad za to, te se stoga protivi svom ocu. Ipak, odluči prihvatiti. Na fakultetu mu se prijatelji rugaju što tako žuri u brak. Rut primećuje da mu stvara previše nevolja te stoga pobegne od kuće, ali on je vrati, te se iskreno zaljubi u nju.

Ipak, ona je na kraju deportovana u koncentracijski logor. Ivo je pronalazi i ulazi u logor. Pretuče stražara, bivšeg kolegu Zvonka. Mladi par pokuša pobeći u slobodu penjanjem preko žičane ograde. Međutim, stražari uključe električnu struju i oni ginu zajedno.

Uloge: Boris Dvornik, Dušica Žegarac, Beba Lončar, Dragan Milivojević...
Režija: France Štiglic

broj komentara 0 pošalji komentar