Vavilon

Iako Mišel Uelbek nije stigao u Beograd, festival Krokodil je ipak održan i na njemu su bili prisutni izvrsni pisci.

Uelbekove dve knjige su objavljene, roman Serotonin i knjiga poezije, Ne mirim se. U njima se i dalje može uživati, a Vavilon se potrudio da se kritički osvrne na Uelbekov roman, kao i da gledaocima pruži priliku da bolje upoznaju Rumenu Bužarovsku, makedonsku spisateljicu, gošću Krokodila i književnu zvezdu u usponu čije su dve knjige priča već objavljene u srpskom izdanju.

Pesnik Petar Miloradović je pesnik koji u julskom Vavilonu čita jednu pesmu iz najnovije zbirke poezije, Rubovi, o kojoj je Bojan Vasić pripremio kritički prikaz.

Još jedan intervju je moguće pogledati u junskom Vavilonu: dvostruki dobitnik Ninove nagrade, Dragan Velikić, objavio je roman o Beogradu, Adresa, a neposredno pred intervju mu je dodeljena i prestižna nagrada, Vilenica, koju su do sada ponela i najznačajnija imena savremene književnosti kao što su Handke, Albahari, Kundera, Mija Pavlović, Magris, Herbert i drugi.

Radnička komuna LINKS je udruženje građana koje čine, Saša Ilić, predsednik udruženja, Vera Ivković, projekt menadžer i programska urednica Svetlana Gavrilović koja za Vavilon govori u svim njihovim aktivnostima, izdavačkoj delatnosti, organizaciji književnog festivala Polip kao i o promociji književnosti iz regiona i književno-kritičkim prikazima na sajtu.

Mali ali promišljeni izdvač, Zlatno runo, objavio je kapitalnu knjigu Džozefa Kembela, Heroj sa hiljadu lica. To je obimna studija koja proučava motiv heroja, junaka, odnosno glavnog lika u sveukupnom mitološkom korpusu preuzetom iz ogromne tradicije čitavog čovečanstva. Heroj ili junak je paradigamtični simbol univerzalnog bića čoveka i kao takav, prolazi kroz brojne razvojne faze koje se mogu prepoznavati u mitologijama svih naroda.

Vavilon je tu da podseti gledaoce da ovih dana posete i još dva književna festivala, Beogradski festival evorpske književnosti, kao i Međunarodni njiževni festival Kikinda šort koji se održava 26.-28. juna u Kikindi, Zrenjaninu i Beogradu.

Osmišljava i uređuje: Jasmina Vrbavac

Režija: Marko Šotra.

broj komentara 0 pošalji komentar
Vavilon Vavilon

Autor:
Jasmina Vrbavac

Vavilon je elitna mesečna emisija o savremenoj književnosti koju je 2001 godine osmislila Jasmina Vrbavac i uređuje je u okviru Redakcije za kulturu. [ detaljnije ]