Čuvari prirode kroz vekove

Peta epizoda: Eko-civilno društvo i zelene partije

"Bio jednom u srcu Amerike jedan grad. Život u njemu odvijao se u savršenom skladu s prirodom. A onda se u njega uvukla neka čudna bolest. Sve se u njemu počelo menjati. Gradom je zavladala ledena tišina. Tu i tamo poneka retka ptica, a i ona je bila na samrti. Bilo je to proleće bez glasa i zvuka..." Apeli Rejčel Karson upućeni kroz specifino delo "Tiho proleće" probudili su najpre američko društvo a potom i Evropu, i naterali ljude da intenzivnije razmišljaju o svom uticaju na prirodu.

U petoj epizodi "Čuvara prirode kroz vekove" otkrivamo kako je nastao ekološki pokret i kako su prvi Zeleni ušli u evropske paramente. Bavimo se fenomenom ekoloških ideja koje krajem 20. i početkom 21. veka intenzivno ulaze u političke programe skoro svih političkih partija. Prikazujemo i način borbe međunarodnih organizacija među kojima se ističu Svetski fond za prirodu i "Grinpis".

Dajemo i istorijski osvrt na ekološke ideje i ekološke politike u Srbiji. Takođe, rezimiramo uspeh civilnog društva odnosno udruženja građana koja su pomogla da se sačuva belogavi sup, atar sela Padina...

Urednik: Maja Stojanović

broj komentara 0 pošalji komentar