Trezor

Povodom nedavne smrti muzičara Bojana Hreljca

Bojan Hreljac je karijeru započeo kao tinejdžer svirajući bas-gitaru u "Elipsama". Bio je član „Korni grupe" od njenog osnivanja 1968. pa sve do odluke da prestanu da rade 1974. „Korni grupa" bila je jedna od najpopularnijih rok grupa početkom sedamdesetih godina prošlog veka, a 1974. učestvovali su na izboru za "Pesmu Evrovizije" u Brajtonu u Velikoj Britaniji sa pesmom "Moja generacija". Karijeru je nastavio kao studijski muzičar i producent i muzički urednik na RTS-u. Učestvovao je u snimanju više od 4.000 kompozicija. Bojan Hreljac je umro 18. decembra 2018. godine.

U spomen na muzičaru - deo iz emisije Kako je rokenrol ušao u Televiziju Beograd. Bojan Hreljac pokazuje svoj album u kojem je od polovine šezdesetih uredno, predano i bez pauze, iz dana u dan,  lepio sve što je bilo vezano za njegov muzički život, takoreći celu svoju biografiju, a ustvari vernu dokumentaciju stasanja rokenrola u nas. Tu su fotografije, isečci iz novina, oglasi za koncerte, ugovori sa organizatorima koncerata, sa televizijom, pisma, pozivnice, ulaznice... Takvih albuma velikog formata ima nekoliko.

- Učesnik: Bojan Hreljac
- Snimano 12. januara 2012, premijerno emitovano u "Trezoru" 9. decembra 2013; Redakcija za istoriografiju

Gitarijada - emisija je realizovana povodom 50 godina od prve Beogradske gitarijade. Najave za prvu Gitarijadu su počele u decembru 1965, a dva "polufinala" održana su 8. i 9. januara 1966. u Hali 3 Beogradskog sajma. Učestvovali su u prvoj grupi: "Bele višnje" Čačak, "Siluete" Beograd, "Indeksi" Sarajevo, "Rubini" Niš, "Beduini" Beograd, "Dinamiti" Osijek, "Iskre" Beograd, Tomi Sovilj i "Siluete" Beograd. U drugog grupi svirali su: "Elipse" Beograd, "Bomiko" Skoplje, "Veseli dečaci" Beograd, "Idoli" Zagreb, "Mladi dečaci" Zemun, "Smeli" Beograd, "Plamenih pet" Beograd i "Kristali". Finalno veče je održano 13. februara 1966. u Hali 1 Beogradskog sajma, prva tri mesta su zauzeli: "Elipse" sa 118 bodova, "Siluete" sa 85 bodova i "Plamenih pet". Žiri je bio u sastavu: Petar Vujić (Džez udruženje), Lola Novaković (vokalni solista), Vasa Belošević (Džez pijanista), Vera Olear (Radio Beograd), Esad Arnautalić (Radio Sarajevo), Lado Leskovar (vokalni solista) Jovan Hadži Kostić ("Večernje novosti"), Duško Budimirović (PGP), Zoran Marković (Večernje novosti) i Dragan Jelić (Večernje novosti). Sama Gitarijada digla je veliku prašinu. Mediji su nipodaštavali to takmičenje do samog kraja da bi na kraju popustili. Posle prve Gitarijade organizuju se iste manifestacije u velikom broju mesta po celoj Jugoslaviji. Organizatori druge Gitarijade morali da idu u Gradski komitet KP na razgovor, posle koga su ipak uspeli da održe i Drugu gitarijadu na kojoj su pobedili "Crni biseri" iz Beograda. Kasnije, Gitarijada se seli u Zaječar.

Posle pola veka, okupili su se učesnici i svedoci prve Gitarijade u svetu, a njihovo sećanje potkrepiće audiovizuelni zapisi koji su sačuvani u Programskom arhivu RTS-a. Zanimljivo je da se istovremeno u Domu omladine Beograda organizuje izložba fotografija sa Gitarijade 1966. Tomislava Peterneka, koju će današnji muzičari pokušati da ozvuče muzikom grupa iz tog vremena.

- Učesnici: kompozitor Zoran Simjanović (Elipse), muzičar Bojan Hreljac (Elipse), fotograf Tomislav Peternek, novinar i urednik Nikola Nešković, muzičar Branislav Anđelković (Plameni pet).
- Urednici Bojana Andrić, Ana Milićević; scenarista i voditelj Zoran Simjanović; scenograf Petar Đinović; organizator Gordana Grdanović; saradnik Marijana Čuturilo; Tehn.vođstvo Draško Drašković, kontrola kamere Snežana Horvat, snimatelji zvuka Nenad Ristović, Vladimir Kovač; dizajner svetla Dobrivoje Marković, kamermani Slobodan Momčilović, Zoran Buč, Miodrag Miša Vorkapić; asistent režije Ljiljana Reković, video mikser Lela Mihajlović, grafička obrada Milena Marković, montažer Branislava Teodosić, reditelj Branko Kičić
- Snimano 08.02.2016, premijerno emitovano 13.02.2016 na RTS 3; Redakcija za istoriografiju
 

broj komentara 0 pošalji komentar