Balkan!

Od 28. februara, tokom narednih 13 nedelja, u 20.00 na Drugom programu RTS-a gledaćete dokumentarnu seriju Balkan!. Autor serije je Miodrag Ćertić, poznat po zapaženom serijalu "Art trileri" iz 2017. godine.

Ovoga puta on svoj objektiv usmerava na fenomene našeg poluostrva, od samog nastanka brenda Balkan, preko vekovne tradicije kohabitacije raznih etničkih i verskih grupa na malom prostoru, uz osvrte na povremene konflikte, pa do aktuelnih problema vezanih za razvoj, međusobno razumevanje, ali i depopulaciju i gotovo večito mešanje velikih sila. Ekipa serije je snimala u svih 12 balkanskih zemalja, a u potrazi za odgovorima posetila je i Sjedinjene Države, Veliku Britaniju, Francusku, Austriju i Italiju.

"Ideja za ovu kompleksnu seriju začela se u mojoj glavi tačno pre 20 godina, kada sam se, živeći na zapadu, svačega naslušao u vezi sa nama i našim regionom", kaže Ćertić. "Želeo sam da svima pokažem Balkan u pozitivnom svetlu, onako kako ga ja vidim - bez predrasuda i steretipova, nastalih još u vreme kolonijalizma, koji nas opterećuju sve do današnjih dana. Posle godinu dana provedenih na terenu, snimajući ovu seriju, mogu da kažem da je Balkan za mene predivan, naseljen divnim, tolerantnim, strasnim, gostoljubivim svetom, talentovanim u umetnosti, muzici i nauci - jedan buket opojnih mirisa, koji se ponekad sjedine i pretvore u jednu eksplozivnu smesu. Uprkos svemu, blago Evrope."

U prvoj epizodi, Ćertić nas vodi u Solun, grad koji postoji 2300 godina kao veliki i važan centar na Balkanu. "Nikad selo, uvek grad", kaže u intervjuu gradonačelnik Soluna, Janis Butaris. Aristotel, Aleksandar Makedonski, Apostol Pavle, kralj Milutin, jevrejski prorok Sabataj Cvi, otac moderne Turske, Kemal Ataturk, i severno-makedonski premijer Zaev, su samo deo galerije likova o kojima govori ova epizoda. Gosti emisije, pored gradonačelnika Butarisa, su istoričari Anastasios Duros i dr Evangelos Hekimoglu.

Budite s nama, u Solunu, na Balkanu, u četvrtak 28. februara u 20.00, na Drugom programu RTS-a.

broj komentara 0 pošalji komentar