Maska demona

Italijanski crno-beli horor film snimljen 1960. godine u režiji Marija Bave, poznat kao nominalno debitantsko ostvarenje Bavine filmografije, ali i kao jedan od najznačajnijih ostvarenja žanra u italijanskoj kinematografiji 1960-ih. Predstavlja slobodnu adaptaciju novele Vij ruskog književnika Nikolaja Gogolja. (La maschera del demonio, 1960)

Protagonistkinja je moldavijska veštica koju u 17. veku na smrt osudi sopstveni brat, ali koja se nakon dve stotine godina diže iz mrtvih kako bi se osvetila njegovim potomcima i pokušava da se inkarnira u telo svoje pra-pra-pra unuke.

Iako je Bavi ovo formalno bio prvi film, pre toga je već stekao bogato režisersko iskustvo, najčešće tako što je dovršavao projekte koji su drugi bili napustili, uključujući opus svog mentora Rikarda Frede, sa kojim je delio sklonost prema horor žanru.

Snimanje filma je bilo obleženo poteškoćama, ali je bez obzira na to doživeo veliki uspeh. Iako su scene nasilja bile šokantne za tadašnje prilike, uglavnom su izbegnuti problemi sa cenzurom.

Uloge: Barbara Stil, Džon Ričardson, Ivo Garani...

Režija: Mario Bava

broj komentara 0 pošalji komentar