Zaboravljeni vojnici 1914-1918

Slavna Kolubarska bitka odigrala se krajem 1914. godine. Srpski vojnici tada su odneli pobedu nad nadmoćnijom Austrougarskom vojskom.

U čast izginulim učesnicima te bitke tokom 1938. i 1941. godine u Lazarevcu je izgrađena Crkva Svetog Dimitrija sa Spomen kosturnicom u koju su položene kosti više od 30.000 vojnika. Po nekim podacima, čak i više od 40.000. Pored srpskih sahranjeni su i neprijateljski Austrougarski vojnici i to govori o veličini srpskog naroda koji ne želi da mrzi.

Početak Drugog svetskog rata i posleratni komunistički period potisnuli su u drugi plan važnost i okolnosti koje su pratile Prvi svetski rat.

O Velikom ratu i srpskim žrtvama u njemu nije se mnogo govorilo zarad tadašnjeg političkog opredeljenja, i to mora da se promeni, smatraju istoričari.

Ideja je da se mauzolejski prostor adekvatno rekonstruiše. U Srpskoj pravoslavnoj crkvi kažu da je Projekat urađen i da po dobijanju potrebnih dozvola predstoji obiman posao u koji će biti uključeni mnogi stručnjaci. Za taj poduhvat obezbeđen je deo novca, ali da bi se uradila kompletna rekonstrukcija mauzoleja, potrebna su dodatna finansijska sredstva.

Za istoričare je ta spomen-crkva najznačajnija građevina između dva rata i spomenik kulture prvog stepena. Zato kažu da i naš odnos prema tom svetom mestu mora da bude odgovorniji. Predlažu da ulice i druge institucije u zemlji dobiju imena poginulih junaka Kolubarske bitke i da njihova imena uđu u školske udžbenike.

Mauzolej u Lazarevcu trebalo bi da se nađe i na turističkoj mapi Lazarevca i tako postane prepoznatljivo mesto i stranim turistima koji su česti gosti Beograda.

Pored autora projekta, dr Dušana Jovovića, u emisiji govore istoričari Ratko Vukelić, doc. dr Tadija Stefanović, nekadašnji predsednik Skupštine opštine Lazarevac Miloš Kostić, starešina Hrama Svetog Dimitrija Marko Mitić i drugi.

Autor emisije Svetlana Vukmirović
snimatelj Aleksandar Stipić
tonski snimatelji Miroslav Radišić, Miljan Grubanović
rasveta Nebojša Milosavljević
montaža Miloš Ačanski
realizator Biljana Erdeljan

broj komentara 2 pošalji komentar
(sreda, 06. mar 2019, 09:43) - anonymous [neregistrovani]

Zaboravljeni...

Dobra i poučna emisija.
Objavljujete sve komentare.. ?

(utorak, 19. feb 2019, 19:04) - anonymous [neregistrovani]

.

Bravo za Dr Dusana Jovovica, treba pruziti svaku pomoc projektu, nadam se da ce drzava prepoznati njegovu borbu za ocuvanje kulturne bastine i negovanje nase istorije