Trezor: Premijere i reprize

U spomen graditelja SC "Tašmajdan" Jovana Sretenovića, drugi deo i Sećanje na Feliksa Pašića

In memoriam Jovan Sretenović, graditelj i prvi direktor  SC "Tašmadan" (Mladenovac 29. jun 1925 - Beograd, 26. januar 2019)

U vodama Panonskog mora, Naš Taš, drugi deo  - drugi razgovor sa Jovom Sretenovićem snimljen je posle nekoliko dana, ovog puta u šetnji po stadionu, tribinama, od glavnog do bočnog ulaza prema Aberdarevoj ulici, a razgovor se odnosi na specifičnosti građenja klizlišta, pravljenja veštačkog leda, o prvobitnom planiranju izgradnje hotela u sklopu stadiona u delu između Pete beogradske gimnazije i Tašmajdana, o dobrosusedskim odnosima sa Televizijom Beograd, o događajima na stadionu i plivalištu, o poznatim muzičkim i sportskim zvezdama koja su nastupale ovde, a sve je to, dabome potkrepljeno kraćim i dužim zapisima iz televizijske arhive.

- Učesnici: Jovan Sretenović, sagovornik Bojana Andrić
- snimatelj Dušan Živković, asistent Saša Todorović, snimatelj zvuka Miroslav Gojković, mikroman Nikola Mišić, rasvetljivač Mile Ilić, organizator Gordana Grdanović, urednik istraživač Milena Jekić Šotra, grafička obrada Milena Marković, montažer Ljubomir Plavljanić, autor Bojana Andrić
- Snimano 26.10.2017, premijerno emitovano u "Trezoru" 06.11.2018; Redakcija za istoriografiju

Feliks Pašić, novinar, publicista, prevodilac TV autor (Split, 19. 02. 1939 - Beograd, 31. 07. 2010)

Osamdeset godina Feliksa Pašića - Novinarski vek je proveo u "Borbi" (1960-1975), Radio Beogradu (1975, 1976) i Televiziji Beograd (1976-2000). Za Televiziju Beograd snimio je oko 150 dokumentarnih emisija u dve autorske serije Nešto između i Međutim. Bio je stalni pozorišni kritičar "Borbe", "Večernjih novosti", Radio Beograda, "Dnevnog telegrafa" i "Teatrona". Objavio je više knjiga, autor je i nekoliko monografija, koautorski je sarađivao u monografijama o velikanima našeg glumišta, preveo je sa francuskog "Ogled o neposrednim činjenicama svesti Anrija Bergsona". Dobitnik je godišnje nagrade Radio Beograda (1975), nagrade "Svetozar Marković" (1979), nagrade "Arman Lanu" (Međunarodni televizijski festival u Monte Karlu, 1985), Sterijine nagrade za pozorišnu kritiku (1983, 1992) i Sterijine nagrade za naročite zasluge na unapređenju pozorišne umetnosti i kulture (2006). Spomen plaketu grada Beograda dobio je 1974. godine.

Koga bole zvezde - Repriza iz autorskog ciklusa TV kritičari Branke Krilović, koja je publicistu, kritičara i TV autora Feliksa Pašića, predstavlja ovim rečima "Reč o najšarmantnijoj personi novinarskog i pozorišnog establišmenta. Spreman i talentovan za više medija, najviše je čini se ostavio u televiziji, u kojoj je od 1976. godine. Dokumentarni serijal Međutim, portreti srpskih glumaca, emisija Ovidije iz Graba (nagrađen u Monte Karlu 1985), kaljenje kulturnog novinarstva u emisiji Petkom u 22 kod Zore Korać... Ko bi rekao da će se kao dokumentarista u jednom trenutku samoukinuti. Sada je aktivni slobodnjak čija se TV kritika čita pažljivo i sa strepnjom. Umesto ocena daje zvezde, ali i to zna da boli.'' U dodatku, slede dva primera iz tzv autorskog trećeg Dnevnika, koji Pašić izdvaja iz vremena kreativnog novinarstva (između 1981. i 1986). Za današnje prikazivanje izdvojili smo dva primera iz Trećeg dnevnika urednika Nenada Ristića.
- Snimano 19.06.2004, premijerno emitovano 20.07.2004, reprizirano 13.07.2006, 12.04.2016; Redakcija za istoriografiju

U legatu - Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat" u okviru kog su otvoreni Muzej srpske književnosti i Muzej knjige i putovanja preuzeo je Legat Feliksa i Zorice Pašić, poklon kćerke Jelene i sina Damjana Pašića. Legat sadrži više od hiljadu publikacija iz porodične biblioteke, važan deo arhivske građe, kao i deo nameštaja iz porodičnog stana ovo dvoje velikana srpske i jugoslovenske kulture. Legat je otvoren krajem 2018, a ekipa "Trezora" posetila je Feliksovu spomen sobu februara ove godine zajedno sa tri reditelja Žarkom Dragojevićem, Brankom Kičićem i Vladimirom Momčilovićem, koju nam je predstavio direktor Muzeja Viktor Lazić. Ovo je samo kratak deo sa tog snimanja.
- Snimano 13.02.2019, premijerno emitovanje; Redakcija za istoriografiju

broj komentara 0 pošalji komentar