Trag: I kosmos kičica zavičajno piše, Slobodan Jevtić Pulika

Trag: I kosmos kičica zavičajno piše

Iako rešen da ostane na bregovima iznad Klermon Ferana, gde je, posle Rima, Vašingtona, Čikaga i Pariza, pronašao rajsko podneblje za svoje stvaralaštvo među Francuzima, umetnik Slobodan Jevtić Pulika ne može svoje srce da otrgne od rodnog Valjeva, kome želi da pokloni izuzetno vredne slike.

Njegovi murali krase brojne zgrade i ustanove, a slike sa vidovima svemirske preokupacije su u vrednim kolekcijama i velikim galerijama.

Pulika ili Slobo, kako ga zovu u Francuskoj, čovek je od ugleda u društvenom i javnom životu Klermon Ferana. Posebnu pažnju pridaje tradicionalnim prijemima u svojoj kući u selu Ternant, podno ugašenog vulkana Pij de Dom. Podrazumeva se, o bogatoj trpezi se tom prilikom sam stara. Na njegov pasulj prebranac francuski prijatelji uzvraćaju tek savladanim rečima na srpskom.

On je živa istorija jednog vremena. Čovek širokog srca koji živi realan žvot, ističući u svakoj prilici svoju pripadnost Srbiji i zavičajnom Valjevu.

Autor emisije Radovan Lazarević sa snimateljem Darkom Despotovićem, u retkoj prilici zabeležio je u Klermon Feranu Pulikinu kosmos kičicu koja zavičajem piše.

U galeriji RTS-a u Takovskoj 10 u toku je izložba Slobodana Jevtića Pulike. Izložba traje do 17. marta.

Autor: Radovan Lazarević
Snimatelj: Darko Despotović
Urednik: Ljubisav Aleksić

broj komentara 0 pošalji komentar