Čas anatomije: U drugom telu

Savremeni američki pisac Majkl Kaningem je krajem devedesetih godina napisao Sate i za taj roman dobio Pulicerovu nagradu za književnost. Početkom dvehiljaditih reditelj Stiven Doldri snimio je film po Kaningemovom romanu a glumci Nikol Kidman, Ed Haris, Džulijan Mur i Meril Strip stekli još veću popularnost.

Čest je slučaj da književnost inspiriše film, televiziju i pozorište ali nije uvek pravilo da "transfer" iz zone pisane reči u filmsku radnju bude uspešan. Ređi je slučaj da film inspiriše književnost i da bude osnova za neki prozni ili poetski zapis. Činjenica je, međutim, da u vremenu dominacije vizuelnog roman stekne slavu tek pošto dobije svoju filmsku verziju i da se reditelji često oprobavaju kao pisci, češće nego što pisci žele da postanu reditelji, na primer. Kako god, moderna umetnost je odavno granice umetničkih žanrova učinila propustljivijim, umetnički oblici se mešaju, stapaju sa novim medijima i novom tehnologijom. Čas anatomije ovoga puta analizira tu kreativnu fleksibilnost i pitanje: šta se u takvim okolnostima dešava sa umetnošću, preuzima li slika primat nad pisanom rečju ili se otvara put nekoj drugačijoj umetnosti...

Gosti su reditelj Goran Marković čiji je roman Beogradski trio ove godine bio u najužem izboru za Nin-ovu nagradu, scenarista Đorđe Milosavljević po čijem scenariju je snimljena serija Koreni, nastala prema romanu Dobrice Ćosića i pisac Bojan Babić čiji je roman Yahoo ove godine bio u širem izboru za Nin-ovu nagradu.

Urednice emisije: Marija Nenezić i Jasmina Vrbavac
Realizacija: Marko Šotra

broj komentara 0 pošalji komentar