Više od profesije: Aleksandar Đaja

Scenarista, dramaturg, direktor. Aleksandar Đaja rođen je u Beogradu, gde je završio osnovnu školu, "Petu beogradsku gimnaziju", studirao Opštu književnost sa teorijom na Filološkom fakultetu, a zatim diplomirao na Grupi za dramaturgiju, Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, 1979. godine.

Tokom studija objavljivao je tekstove u novinama "Student", bio član amaterskih pozorišta "Dadov" i "Teatar Levo", u kojima su mu izvedena dva pozorišna komada. Član je predsedništva Udruženja dramskih pisaca Srbije i jedan je od urednika edicije "Savremena srpska drama".

Imenovanjem Vlade Republike Srbije, bio je direktor Narodnog pozorišta u Prištini 1992/93. godine. U periodu 1993/94 radio je kao umetnički direktor zemunskog "Teatra Gardoš".

Od 1996. godine zaposlen je kao dramaturg Pozorišta na Terazijama u Beogradu, a od marta 2013. godine kao v. d. direktora istog pozorišta. Odlukom Skupštine grada Beograda, od 18. septembra 2014. godine, imenovan je za direktora Pozorišta na Terzijama. Autor je više pozorišnih komada, izvedenih u Beogradu i u drugim gradovima Srbije. Kao stalni saradnik Kulturno-obrazovnog programa TV Beograd od 1982. godine, realizovao je preko pet stotina scenarija u okviru najpoznatijih televizijskih serija za decu, dok je za Igrani program napisao više scenarija prema svojim pozorišnim komadima, kao i scenario za TV film "Palanka u planini", prema romanu Anđelije Lazarević.

Autor je scenarija za dva seta od po deset epizoda igrane serije "Mansarda", emitovane na Prvom programu RTS-a, kao i serije "Gestovni bukvar" namenjene gluvim i nagluvim osobama.

Urednik emisije: Kosovka Ivković-Bobić
Snimatelj: Dragan Stanojković
Montažer: Marija Aranđelović

 

broj komentara 0 pošalji komentar