Naučni intervju: Dr Bojana Gligorijević

Očekuje se da će biomarkeri na kojima se poslednjih deset godina radi u laboratoriji dr Bojane Gligorijević na Univerzitetu Templ (SAD) uskoro biti u kliničkoj praksi. Pomoću ovih molekula trebalo bi da se kod obolelih od raka, sa velikom preciznošću odredi mogućnost metastaze i tako doprinese uspešnosti terapije.

Koliko su ovakva istraživanja zahtevna govori statistika - svega jedan od deset hiljada biomarkera dobijenih u istraživačkim laboratorijama uđe u kliničku praksu, a sam proces traje duže od decenije.

Dr Bojana Gligorijević, diplomirani hemičar sa Hemijskog fakulteta u Beogradu početkom 2000. istraživačku karijeru nastavila je u SAD. Sa svojim timom osim biomarkera za predviđanje toka bolesti, razvija i preventivni tretman za obolele sa mogućim metastazama, kao i potpuno novu terapiju kancera koja se zasniva na zaustavljanju deobe malignih ćelija.

Krajem novembra dr Gligorijević je boravila u Beogradu, gde je održala niz predavanja i radionica i učestvovala u izložbi "Umetnost i nauka". Njen boravak u Beogradu podržao je program američke ambasade u Srbiji "U.S. Speakers" (Ju-Es spikers).

Više o istraživanjima dr Gligorijević, timskom radu za naučni rezultat, takmičenju sa drugim istraživačima za fondove pogledajte u emisiji Redakcije naučnog programa "Naučni intervju - dr Bojana Gligorijević" 25. januara u 16.45 na RTS 2.

broj komentara 0 pošalji komentar