Art zona: Ilija Šoškić - biti drugačiji

Jedna od najuzbudljivijih izložbi savremenih umetnika priređena tokom protekle godine svakako jeste retrospektiva Ilije Šoškića naslovljena "Akcione forme", koja ja simultano predstavljena u dva muzeja savremene umetnosti, u Beogradu i Novom Sadu.

Ilija Šoškić je nomad. Rođen je u Dečanima 1935. godine. Detinjstvo i mladost proveo je u Baru, školovao se u Herceg Novom, umetničku akademiju pohađao je u Beogradu i Bolonji. Više od pet decenija živeo je u Rimu. Trenutno je nastanjen u Splitu.

Svojevremeno levičar, jedan od prvih pripadnika pokreta Zelenih, kako sam kaže, bio je podeljen između arta, politike i motociklizma, kako bi od toga pravio celinu, prevashodno kroz žive slike i izvedbe, poštujući antičke principe, kao i ravonežu tela i duha, on je monumentalnim minimalističkim gestovima osvajao prostore slobode.

Svetsku afirmaciju stekao je saradnjom sa legendarnom rimskom galerijom L'Atiko gde je izlagao zajedno sa Janisom Kunelisom, Luiđijem Ontanijem, Mikelanđelom Pistoletom.

U emisiji posvećenoj Iliji Šoškiću, govori sam umetnik, kao i kustosi izložbe, istoričari umetnosti dr Zoran Erić i Nebojša Milenković.

Urednik i scenarista: Danijela Purešević
Reditelj: Marko Šotra

broj komentara 0 pošalji komentar