Studio znanja: Endorfin - hormon sreće

Šta se krije iza pojma endorfin? Ko su njegovi najbliži rođaci? Da li je on uvek dobar ili ima i svoju tamnu stranu? Gde i kako nastaje? Zašto je važan za naš organizam? Kako ga možemo osloboditi i poboljšati svoje raspoloženje?

Naučnici tvrde da visoke koncentracije endorfina u mozgu izazivaju euforiju, povećavaju osećaj zadovoljstva i suzbijaju bol. Kada to čujemo ne možemo da se ne zapitamo kako da podstaknemo njegovu proizvodnju. Pritom je važno da odaberemo prave načine koji će osloboditi hormon sreće i izbegnemo zamke varljivih supstanci koje nam nude kratkotrajno zadovoljstvo, a zauzvrat uzimaju mnogo više nego što daju. Upravo zato, naši gosti su: nutricionista Branka Mirković, profesor dr Dušan Mitić sa Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje i dr Mira Kovačević, direktor Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti.

Šta je osnovna uloga endorfina, kako se proizvodi, koja je njegova "adresa" u našem organizmu i koji su još hormoni, osim njega direktno odgovorni za osećanje sreće otkriće nam doktorand iz oblasti neurobiologije na Biološkom fakultetu i na Univerzitetu u Gentu Marjana Brkić iz Centra za promociju nauke.

Da li je naša sreća zaista u moći endorfina i njemu srodnih hormona ili postoji i druga strana priče, kako i koliko zaista hormoni sreće utiču na nas i naše mentalne aktivnosti i zbog čega su neophodni, rećiće nam psihijatar i psihoterapeut, prof. dr Nevena Čalovska Hercog sa Fakulteta za medije i komunikacije.

Među članovima naše publike nalazi se dvoje ljudi koji odlično poznaju jednu od tajni podsticanja endorfina. U pitanju je ples - predivna veština koju će nam pod reflektorima "Studija znanja" ilustrovati Anastasija Pejović i Sava Andrić iz plesne škole "Beodens". U kakvoj su vezi akupunktura i oslobađanje endorfina, postoji li neka posebna taktika koju iskusni akupunkturolozi pritom koriste i na koje tačke na telu bi trebalo da obratimo pažnju objasniće nam akupunkturolog Vesna Marinković Mičić.

Ako ste spremni da uđete u svet uživanja pridružite nam se i ovog puta!

Urednik "Studija znanja": Zoran Živković
Urednik emisije i voditelj: Ivana Milenković
Kovoditelj: Vinka Marinović
Reditelj: Darko Kamarit

broj komentara 0 pošalji komentar