Od pigmenta do koncepta: Umetnost umetnosti

Šta je umetnost? Filozofija umetnosti pokušava da odgovori na ovo zanimljivo i kompleksno pitanje, razmatrajući definicije lepote, ukusa, simbolizma i načina predstavljanja istražujući odnos između pojedinca - umetnika i publike.

Jer, bilo da ste toga svesni ili ne, okruženi ste različitim oblicima umetnosti gdegod da krenete. To može biti neka skulptura, slika, fotografija, ili pak nešto od čega potpuno zavisimo a ne smatramo da je i to oblik umetnosti. Umetnost, kao i rad, proizvodnja, egzistencija, religija, seks, nauka, filosofija, pripada kulturi. Bez kulture i svega što čini kulturu, ona i ne postoji. Umetnost simbolički predstavlja našu interakciju sa prirodom, sa stvarnošću i okruženjem. Svaki čovek ima manje ili više razvijenu sposobnost da prima utiske i oseća lepotu jednog dela ali mali broj je sposoban da iz mase utisaka, misli i osećanja iščupa jednu posebnu vrstu istine o svetu i ljudima. Jer, umetnost je lepota, umetnost je istina.

Nešto više o umetnosti koja mora da vas zgrabi, uvuče u sebe i odnese daleko, možete saznati od naših eminentnih umetnika u devetoj, poslednjoj epizodi serijala Od pigmenta do koncepta pod nazivom Umetnost umetnosti koja se emituje u subotu, 26. januara u 15.30 na Drugom programu RTS.

urednik i scenarista: Vladana Rašić Dragojević
reditelj: Milan Kundaković
montaža: Jovana Filipović
snimatelj: Hadži Vladan Mijailović

broj komentara 0 pošalji komentar