Svet budućnosti: Brodovi budućnosti

Zahvaljujući odvažnosti današnjih naučnika, izgleda da će život u budućnosti biti znatno drugačiji. Kako ćemo izgledati, gde ćemo živeti, šta ćemo učiti i raditi i kako ćemo stizati na posao... Kroz serijal "Svet budućnosti" (proizvodnja SI-BI-ES Njuz Prodakšn (CBS News Production)) predstavljena su dostignuća nauke čija primena još uvek deluje da je daleko od nas.

Voda je neprijatelj brzine. A brzina je nešto što se očekuje od prevoznih sredstava budućnosti. Otpor vode usporava putovanje, zbog čega radije biramo brze automobile i mlazne avione. Postoji i veliki jaz u tehnologiji plovila koja dostižu 80 i 240 kilometara na sat. Veliki brodovi koji mogu da prime mnogo putnika, ne mogu da se kreću dovoljno brzo za potrebe prosečnog putnika. Ipak, u budućnosti, čitave flote prekookeanskih brodova će bitii manje štetne po okolinu jer gorivo će dobijati od morskih organizama, poput algi.

Zamislite kako otkazujete let da biste otputovali na drugi kraj sveta ekspresnim brodom koji ide na biodizel. To bi moglo da se desi pre nego što očekujete. Brodovi budućnosti kretaće se zadivljujućom brzinom. Putovaćemo morima kako Marko Polo i Kristofer Kolumbo nisu mogli ni da sanjaju. Letećemo preko morske površine i deliti vodene puteve sa robotima, napajajući se energijom iz same prirode.

O Brodovima budućnosti pogledajte u novoj epizodi serije Svet budućnosti, koja je na programu je 22. januara u 21.45 na RTS 2.

Urednik stranog programa Redakcije naučnog programa Marija Stevanović

broj komentara 0 pošalji komentar