Malo vi, malo mi: Radni centar-doživotno učenje

ŠOSO "Milan Petrović" iz Novog Sada, za razliku od drugih ustanova tog tipa u R. Srbiji, pored obrazovanja obezbeđuje i mogućnost upošljavanja i radne terapije osobama sa invaliditetom nakon završenog perioda obrazovanja.

Na taj način se nadomešćuje praznina i vakum koji najčešće nastaje u porodicama sa pitanjem kako i gde nakon školovanja. Ranije su u našoj zemlji postojale zaštićenje radionice ali njihovim ukidanjem mnoge osobe sa invaliditetom su otale bez te evidentne podrške kada je reč o mogućnosti zaposlenja ili terapije uz rad. To već dugi niz godina ova škola uspeva da prevaziđe otvaranjem Radno terapeutskih jedinica u kojima borave svi oni korisnici koji žele da i kroz rad nastave druženje i korisno provedu svoje vreme.

Odgovrnost koju prema svojim sugrađanima sa specifičnim potrebama i interesovanjima pokazuje ova ustanova i grad Novi Sad bi trebalo da postanu model za čitavu našu zemlju. Ekipa RTS-a zabeležila je kako izgleda jedan radni dan korisnika radnog centra u školi "Milan Petrović" u Novom Sadu.

Urednik emisije: Kosovka Ivković-Bobić
Snimatelj: Mr Branko Pelinović
Montažer: Marija Aranđelović

 

 

 

broj komentara 0 pošalji komentar