Teatrologike: Nina Violić

Nina Violić, glumica Hrvatskog narodnog kazališta iz Zagreba je već dvadesetak godina na umetničkoj sceni. Ističe se glumom sa zrncem ludosti i neobuzdanom maštom. Ima izuzetan opus, specifičan scenski izraz i brojne nagrade za svoje uloge.

Njen umetnički put išao je od alternativnih i ekspreimentalnih scena, preko savremenih drama, do novih tumačenja klasike. Bila je članica ansambla Teatra ITD do 2007. godine, kada prelazi u Zagrebačko kazalište mladih, a od 2014. je prvakinja Drame Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu.

Potpisuje i kratke autorske filmove u kojima istražuje intimne opsesije. Smatra da je sloboda osnovni preduslov za pravu umetnost i istinski život. Rado razgovara o političkim i kulturnim prilikama u Hrvatskoj, regionu i Evropi, o rodnoj Rijeci kao i o potrebi i mogućnostima javnog delovanja u smutnim vremenima.

Serijal "Teatrologike" je posvećen umetnicima iz regiona koji u ovom trenutku u pozorištu stvaraju inspirisani savremenošću. Oni se u svojim ostvarenjima bave aktuelnim problemima koji opterećuju savremeni svet ili klasična dela tumače iz vizure ovog vremena. To su predstavnici generacije koja drugačije stvara u pozorištu i koja drugačije misli o društvu.

Autor i urednik Olivera Milošević
Snimatelj Vladimir Đurić
Montaža Bogdan Čurguz
Režija Srđan Ćešić
Serijal je realizovan uz pomoć Ministarstva za kulturu i informisanje.
Producenti serijala su Hartefakt produkcija, portal Remarker i Radio-televizija Srbije.

broj komentara 0 pošalji komentar