Kulturni centar

Gost nedelje je filmski reditelj Goran Paskaljević, koji je u italijansko-srpsko-makedonskoj koprodukciji upravo završio svoj osamnaesti igrani film. "Uprkos magli" sniman je u Italiji, a gledaoci Kulturnog centra imaće ekskluzivnu priliku da prvi vide inserte iz ovog filma.

Smena kalendarskih godina je period kada se na polju kulture i umetnosti dodeljuje niz značajnih nagrada. U fokusu javnosti ovih dana su Ninova i Politikina nagrada, nagrada Politikinog zabavnika, kao i one koje nose ime Ranka Radovića, Nebojše Popovića, Lazara Trifunovića. Večerašnji Kulturni centar istražuje sudbinu laureata - šta nagrade znače i da li one donose bitne promene u živote i stvaralaštvo njihovih dobitnika. Gosti u studiju su, do sada, najmlađi laureat Ninove nagrade, pisac Vladimir Arsenijević i jedan od dobitnika ugledne Politikine nagrade iz Fonda "Vladislav Ribnikar", vajar, prof. Zdravko Joksimović. Rubrika koju je pripremila Marija Nenezić, sadrži podsećanje na sudbine laureata Ninove nagrade, čiji je prvi dobitnik, 1954. godine, Dobrica Ćosić. O vlastitim iskustvima sa nagradama, takođe, govore reditelj Ognjen Glavonić i glumac Goran Jevtić.
Gledaoci će moći da vide na koji način eksperti koji nisu bili članovi ovogodišnjeg Ninovog žirija, promišljaju romane koji su se našli u najužem izboru. Biće predstavljen i Zbornik seminara za studije moderne umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu, posvećen istraživanju uticaja 1968. godine na savremenu kulturu i umetnost, u okviru kojeg je objavljena i studija istričarke umetnosti, dr Maje Stanković, kojoj je ovih dana dodeljena ugledna Nagrada Lazar Trifunović.

Pozorišna kritičarka Ana Tasić objašnjava na koji način otpor povezuje najnoviju predstavu Dah teatra "Zagonetka revolcije" i najnoviju knjigu prof. dr Milene Dragičević Šešić "Umetnost i kultura otpora".

Prošlo je 50 godina od objavljivanja prvog rok albuma u Jugoslaviji. Bio je to LP "Naši dani" zagrebačke Grupe 220. Ovih dana Jugoton je ponovio ovo izdanje. O tome u prilogu Aleksandra Žikića.

Nedavno održana ceremonija dodele 57. Zalatnog globusa za najbolja filmska i televizijska ostvarenja u 2018. godini, osim očekivanog, donela je i iznenađenja. U projekcionoj sali Fakulteta dramskih umetnosti o tome su diskutovali istoričar filma, prof. dr Aleksandar Jankovića i doktoranti teorije filma: Neda Radulović i Strahinja Savić.

Rubrika Jubilej posvećena je pedesetogodišnjici najpoznatijeg festivala svih vremena - Vudstoka.

Posle Martovskog festivala, 7 Veličanstevnih, Beldoksa, Slobodne zone, i još nekolicine, Beograd uskoro dobija još jedan festival dokumentarnog filma. O tome u rubrici U pripremi.

Ove nedelje na Tanku liniju stao je filmski reditelj i producent Stefan Ivančić.

Glavni i odgovorni urednik Kulturno-umetničkog programa: Nebojša Bradić
Odgovorni urednik Redakcije za kulturu i umetnosti i urednik emisije: Danijela Purešević
Kreativni direktor: Boris Miljković
Voditelj: Željko Maksimović
Autori rubrika: Jasmina Vrbavac, Jasmina Mijić, Aleksandar Žikić, Ana Tasić, Marija Nenezić, Jelena Videnović, Aleksandar Janković
Montažer: Goran Mijić
Reditelj: Ivan Bukvić

broj komentara 0 pošalji komentar