Kroz crvotočinu sa Morganom Frimenom

Izvan tame?

Kako je nastao Univerzum? Od čega smo načinjeni? Da li smo sami u svemiru? Šta je bilo pre početka svega? Ovo su pitanja kojima se bavimo od pamtiveka. Nauka, čvrstim dokazima dugogodišnjih istraživanja, najzad može da nam ponudi prave odgovore umesto filozofskih teorija.

"Kroz crvotočinu", američka dokumentarna televizijska serija sa Morganom Frimenom u ulozi naratora, istražuje misterije našeg postojanja povezujući najbriljantnije istraživače današnjice i najsmelije ideje iz graničnih polja nauke.

Širom vasione zvezde eksplodiraju donoseći kosmičke katastrofe. Međutim, za naučnike koji rasvetljavaju borbu između dve zagonetne i nevidljive sile, to su svetionici u dubinama svemira. Jednoj dugujemo svoje postojanje, a druga... Tamna materija, ideja proizašla iz napuštene oblasti izučavanja pre četrdeset godina, sad je mnogo više od puke ideje. Ispostavilo se da je od suštinskog značaja za naše postojanje. Znamo da ne ostvaruje interakciju sa svetlošću, ali da oseća silu teže. 

Proučavanje tame je na revolucionaran način promenilo našu spoznaju kosmosa i nas samih. Samo pet odsto vasione čine atomi, od kojih smo i sami sačinjeni. Gotovo četvrtinu svemira čini tamna materija, supstanca koja je omogućila nastanak galaksija. A tri četvrtine čini tamna energija, neobjašnjiva sila koja pokušava sve da razdvoji.

Kako će se ova bitka okončati? Pogledajte u novoj epizodi serije "kroz crvotočinu sa Morganom Frimenom - Izvan tame", koja je na programu 11. januara u 23.35 na RTS 2.

urednik Marija Stevanović

broj komentara 0 pošalji komentar