Od pigmenta do koncepta: Od tempere do ulja

Slikarskih tehnika ima bezbroj, od prstiju do četkica, gustih pigmenata i prozračnih vodenastih nanosa. Na sve te načine nastaju predivne slike.

Slikanje tehnikom tempere staro je koliko i slikarsvo. Srednjevekovno štafelajno slikarstvo se skoro u celini odlikuje zvučnošću boja i površinskim sjajem zahvaljujući upravo specifičnim metodama rada u temperi. Slike Đota, Botičelija i mnogih drugih, karakteriše izuzetna svežina, skoro neshvatljiva u kontekstu vremenske distance. Međutim, pošto je tempera suva tehnika bez sjaja, slikari su još od davnina, po završetku rada, slike premazivali tankim slojem ulja.

Kao potreba za prevazilaženjem ograničenja koje ima tempera, u 15. veku nastala je nova slikarska tehnika kojoj je nove impulse dao, pre svega Jan van Ajk a Antonelo da Mesina je ovaj način slikanja preneo u Italiju u kojoj se ona sporije razvijala nego u severnoj Evropi.

Mnogi veliki slikari su svoja osećanja prenosili na platno upravo tehnikom "ulje na platnu", koja se smatra fundamentom slikarskog izraza. Nešto više o ove dve tehnike i šta o njima imaju da kažu naši eminentni umetnici saznaćete nešto više u sedmoj epizodi serijala Od pigmenta do koncepta pod nazivom: Od tempere do ulja koja se emituje u subotu, 12. januara u 15.15 na Drugom programu RTS.

urednik i scenarista: Vladana Rašić Dragojević
reditelj: Milan Kundaković
montaža: Jovana Filipović
snimatelj: Hadži Vladan Mijailović

broj komentara 0 pošalji komentar