Teatrologike: Aleksandar Popovski

Za Teatrologike govori reditelj Aleksandar Popovski koji komentar ovog vremena pronalazi u velikim delima klasike.

Diplomirao režiju na Univerzitetu "Kiril i Metodije" u Skoplju. Njegovi profesori bili su Slobodan Unkovski i Stole Popov. Rediteljski debi imao je 1992. godine dramom Dejana Dukovskog "Džin i sedam patuljaka" u Gradskom teatru u Skoplju.

Režirao je kako u Makedoniji tako i u desetak zemalja regiona i Evrope. Zanimaju ga dela svetske klasike: Ovidije, Šekspir, Molijer, Servantes, Bihner, Strindberg, Ibzen, Lorka, Harms. Režira i dela savremenih pisaca iz regiona i sveta: Dejana Dukovskog, Biljane Srbljanović, Martina Mekdone, Bernar Mari Koltesa, Gorana Stefanovskog, Milene Marković, Ane Lasić.

Zašto svako čini tek desetinu dobra od onog koje bi mogao da čini? Zašto je oko nas toliko zla? Šta je čovek i zašto postojimo? I da li je ovaj svet najbolji od svih svetova? Čitav Volterov filozofski sistem, uz simbolično podizanje mračne gvozdene zavese, nastojao je da rasvetli u predstavi Kandid ili optimizam u Jugoslovenskom dramskom pozorištu pre nekoliko godina.

Trenutno je u Novosadskom pozorištu Kišova Grobnica za Borisa Davidoviča u njegovoj režiji, u Zagrebu, u pozorištu Gavela - Ričard Treći, u Dramskom teatru u Skoplju Molijer, u Ljubljani Ibzen.

Dobitnik je brojnih nagrada, Sterijine  i Nagrade "Ardalion" za režiju predstave "Kandid ili Optimizam".

Serijal "Teatrologike" je posvećen umetnicima iz regiona koji u ovom trenutku u pozorištu stvaraju inspirisani savremenošću. Oni se u svojim ostvarenjima bave aktuelnim problemima koji opterećuju savremeni svet ili klasična dela tumače iz vizure ovog vremena. To su predstavnici generacije koja drugačije stvara u pozorištu i koja drugačije misli o društvu.

Autor i urednik: Olivera Milošević
Snimatelj: Vladimir Đurić
Montaža: Bogdan Čurguz
Reditelj: Srđan Ćešić
Serijal je realizovan uz pomoć Ministarstva za kulturu i informisanje.
Producenti serijala su Hartefakt produkcija, portal Remarker i Radio-televizija Srbije.

broj komentara 0 pošalji komentar