Milovan Đilas

Četvrta epizoda: Pregovori sa Nemcima

Četvrta epizoda serijala Milovan Đilas Redakcije dokumentarnog programa RTS-a govori o kontroverznim pregovorima partizana i Nemaca koji su vođeni u martu 1943. u Sarajevu i Zagrebu na najvišem nivou. Šef pregovaračkog tima bio je Milovan Đilas. Vladimir Velebit, Milovan Đilas i Koča Popović odlaze u Zagreb na pregovore sa Nemcima. Šetaju se po Zagrebu u partizanskim uniformama praćeni nemačkim obezbeđenjem. Zajedno sa drugim partizanskim zarobljenicima iz ustaškog zatvora oslobođena je i Herta Has, Titova bivša žena.

Međutim, pregovori o razmeni zarobljenika, postaju pregovori o tome šta bi bilo kada bi se saveznici iskrcali na Jadranu. Đilas u jednom trenutku kaže da bi ako bi se saveznici iskrcali na Jadranu i dejstvovali zajedno sa četnicima protiv partizana oni bili, samim tim i neprijatelji partizana...

Učesnici: Vladimir Velebit, političar SFRJ (arhivski snimak), Daniel Ivin, istoričar, Zagreb, Tomaž Ivešić, istoričar, Ljubljana, Nikola Barović, Ivo Goldštajn, Tvrtko Jakovina, istoričar, Zagreb.

autor: Nenad Milošević
montaža i muzika: Bojan Perišić

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 10. jan 2019, 15:32) - anonymous [neregistrovani]

Izdajnik ili patriota ?

Kada je pukovnik Mihailovic pregovarao sa nemcima to je bila "kolaboracija".