Staro srpsko pisano nasleđe: Na svetom mestu

U okviru serije "Staro srpsko pisano nasleđe" predstavljamo novu emisiju koja se bavi sledećim pitanjima: Kako nastaju sveta mesta? Kako se u neke ikone utka čudotvornost? Koji je smisao bogotražiteljskih putovanja u današnjem svetu?

Da li možemo da se prenesemo u vreme kada su pre majstora neimara i živopisaca na sveta mesta stizali svetitelji, legende i kultovi? Šta nam otkriva hierotopija - naučna disciplina? Kako tumačimo hodočašće kroz dve naučne discipline - istoriju i antropologiju? Antropolozi, istoričari i etnolozi, odgovarajući na ova pitanja, pokušali su da proniknu u suštinu i dublje značenje rituala, obreda i verovanja.

Primera radi, na Balkanu postoje sveta mesta za koja su, u kontinuitetu vezani hiljadugodišnji kultovi kao što je verovanje u isceliteljske i zaštitničke moći Svetog Prohora Pčinjskog, koje nastaje još u 10. veku.

Na koji način je Sv. Prohor Pčinjski, jedan od četiri Balkanska anahoreta, uticao na formiranje i potonju gradnju manastira? Kako je zahvaljujući kultu opstala monaška zajednica do danas? Koji su najznačajniji umetnički predmeti nastali postaknuti verovanjima u moći ovog svetitelja? Za pojavu svetih mesta vezuju se i sveta putovanja, hodočašća. Iako ni u Starom, ni u Novom zavetu pred vernike nije postavljen imperativ hodočašća, milioni ljudi širom sveta odlaze na takozvana duhovna putovanja.

Kao što su pagani imali svojevrstan sistem vrednosti i verovanja, tako i u hrišćanstvu pronalazimo poseban sistem ostvaren putem umetnosti i duhovnosti. Kako uz pomoć boja i oblika, celivanjem ikona, paljenjem sveća i tamjana čovek učestvuje svim čulima i svoj um uzdiže u više sfere. Molitvama upućenim nesaznatljivim, višnjim silama, stvara u svojoj svesti dimenziju njihovog realnog prisustva.

U emisiji učestvuju: akademik Aleksej Lidov iz Rusije, prof. dr Glen Pirs filozof iz Amerike, mati Stefanida iz manastira Sv. Prohor Pčinjski, prof. dr Svetlana Smolčić Makuljević istoričar umetnisti, Vuk Dautović istoričar umetnosti i prof. dr Slobodan Naumović antropolog iz Beograda.

Scenario: Slobodan Simojlović i Ivana Kovačević
Reditelj: Slobodan Simojlović
Urednik serije: Ivana Kovačević

broj komentara 0 pošalji komentar