Malo vi, malo mi: Obrazovanje gluvih kod nas i u svetu

Kada pomislite na gluvu osobu pretpostavljamo da vam je prva asocijacija srpski znakovni jezik. Sa druge strane, malo nas zna sa koliko izazova se sreću gluve osobe tokom obrazovanja.

Kod nas je mali procenat onih koji steknu visoko obrazovanje. Ako se uporedimo sa razvijenim zemljama podaci ukazuju da je u tim zemljama mnogo bolja situacija. Pokušaćemo da saznamo gde naš sistem obrazovanja sada greši i koji je put prema boljim uslovima za gluvu decu i osobe. Već dvadest godina RTS i Školska redakcija prate svet gluvih tako što im omogućavaju da na znakovnom jeziku prate program sa svojim čujućim drugarima. U tom periodu nastalo je više od dvesta emisija koje oni mogu da prate, ali nije samo to bio naš cilj. Želja da obrazovnim sadržajima probudimo njihovo interesovanje i uključimo ih u stvaranju istih, bio je naš zajednički trud. Tako su nastale serije: "Gestovni bukvar","Znakopis", "Mansarda","Malo vi, malo mi".

Važno je istaći podatak da je broj obrazovanih gluvih u Srbiji na nivou statističke greške. Na putu ka boljim rezultatima potrebno je mnogo rada, ali i angažovanje cele društvene zajednice, kako bi broj akademski obrazovanih gluvih osoba bio veći.

Urednik emisije: Kosovka Ivković-Bobić
Scenario: Gordana Nikolić
Snimatelj: Mr Branko Pelinović
Montažer: Marija Aranđelović

broj komentara 0 pošalji komentar