Čitanje pozorišta: Dotiranje gledalaca

O hrabrosti i odvažnosti, posvećenosti i odgovornosti.

Sagovornice ove epizode su tri izuzetne dame. Dve su se već uveliko potvrdile u svom pozorišnom stvaralaštvu, jedna je pokazala izuzetnu odvažnost u prelomnim trenucima, a potvrdila se i treća, iako najmlađa među njima, jer igra u većini predstava koje nose repertoar jednog našeg uglednog pozorišta.

Milica Gojković je dobitnica glumačke nagrade "Ružica Sokić". Iako nema ni trideset godina, igra u većini predstava koje nose repertoar Jugoslovenskog dramskog pozorišta, u kojem je nedavno dobila stalno zaposlenje. Igra i u drugim pozorištima, a uspešno se ogledala i na televiziji. Milica govori o ulogama u različitim predstavama, o iskušenjima rada sa potvrđenim rediteljskim i glumačkim imenima, o pogledima na društvenu i političku stvarnost iz perspektive generacije kojoj pripada.

U najnovijoj predstavi Ateljea 212, "Petrijin venac", tri glumice igraju naslovnu junakinju. Jedna od njih je Milica Mihajlović, ćerka pisca romana po čijem je predlošku nastala pozorišna predstava. Milica govori o višestrukim izazovima igranja u predstavi po tekstu njenog oca, o svevremenim značenjima romana nastalog pre više od četrdeset godina, o izuzetnoj životnoj vitalnosti jedne žene koju sudbina nije ni mazila ni pazila.

Ivana Vujić, ugledna rediteljka i profesorka Fakulteta dramskih umetnosti, odvažila se da u prelomnim trenucima prihvati dužnost v.d. upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu. Ivana odgovara na pitanja kakva je njena vizija bududućnosti nacionalnog teatra, šta će prvo preduzeti, da li će moći da sprovede suštinske, sistemske promene, šta će implementirati od iskustava na kojima se temelje najuglednija evropska nacionalna pozorišta.

U izdvojenom tematskom bloku sve tri sagovornice odgovaraju na pitanje šta nedostaje našem pozorištu: novac, originalne ideje, hrabrost i odvažnost, posvećenost i odgovornost, jasno opredeljena repertoarska politika, odnos prema radu, ili sve to zajedno?

Autor i urednik serijala: Slobodan Savić

broj komentara 0 pošalji komentar
Čitanje pozorišta Čitanje pozorišta

Autor:
Slobodan Savić

Jedini specijalizovani TV serijal o pozorišnoj umetnosti u regionu, autora i urednika Slobodana Savića, na programu je jednom mesečno (RTS 2). Emisiju možete odloženo gledati na zvaničnom Jutjub kanalu Kulturno-umetničkog programa RTS-a. [ detaljnije ]