Kroz crvotočinu sa Morganom Frimenom

Zagonetne crne rupe?

Kako je nastao Univerzum? Od čega smo načinjeni? Da li smo sami u svemiru? Šta je bilo pre početka svega? Ovo su pitanja kojima se bavimo od pamtiveka. Nauka, čvrstim dokazima dugogodišnjih istraživanja, najzad može da nam ponudi prave odgovore umesto filozofskih teorija.

"Kroz crvotočinu", američka dokumentarna televizijska serija sa Morganom Frimenom u ulozi naratora, istražuje misterije našeg postojanja povezujući najbriljantnije istraživače današnjice i najsmelije ideje iz graničnih polja nauke.

U kosmosu ima čudovišta koja mogu da progutaju čitave zvezde i da unište i sam svemir. Zovemo ih crne rupe. Ostajale su skrivene decenijama, ali naučnici sad zalaze na njihovu nepoznatu teritoriju. Otkrili su da crne rupe ne vladaju samo kraljevstvom zvezda i galaksija, već i da utiču i na nas na Zemlji, jer mogu biti ključ razumevanja prave prirode stvarnosti koja nas okružuje.

Ništa ne može izbeći moć njihove sile gravitacije. Čak ni svetlost. Astronomi veruju da ih je više milijardi rasuto po kosmosu, da lagano gutaju planete, čak i zvezde. Međutim, nova teorijska istraživanja sugerišu nam da naše trodimenzionalno poimanje prostora može biti samo iluzija...

Zagonetne crne rupe i provokativna razmišljanja o misterijama univerzuma tema su nove epizode serije "Kroz crvotočinu sa Morganom Grimenom" koja je na programu u petak 04. januara oko 20.00, na RTS 2.

Urednik Marija Stevanović

 

broj komentara 0 pošalji komentar