Teatrologike: Maja Izetbegović

Za Teatrologike govori Maja Izetbegović, glumica iz Sarajeva.

Rođena je u tom gardu 1985. godine, gde je i diplomirala na Akademiji scenskih umjetnosti 2008 godine. Članica je ansambla sarajevskog Kamernog teatra 55. Za ulogu u predstavi Elijahova stolica, koja je nastala u saradnji sa Festivalom MESS Sarajevo 2010. godine dobila je Godišnju nagradu Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu.

Nagradu je dobila za ulogu Alme Filipović u predstavi, koja govori o potrazi za identitetom, temom ključnom za njenu generaciju u poratnim godinama.

Igrala je u Bitef teatru u predstavi Hipermnezija, svoju dokumentarnu porodičnu priču iz Sarajeva devedesetih.

Sarađivala je sa MESS-om, igrala u Narodnom pozorištu u Sarajevu, Sarajevskom ratnom teatru - SARTR, dve sezone je bila članica pozorišne kompanije East West.

Ceni društveni angažman i građanske inicijative u kojima često učestvuje. Za svoje mlade godine odigrla je veliki broj uloga, među kojima su Ibzenova Nora i Sofoklova Antigona.

Serijal "Teatrologike" je posvećen umetnicima iz regiona koji u ovom trenutku u pozorištu stvaraju inspirisani savremenošću. Oni se u svojim ostvarenjima bave aktuelnim problemima koji opterećuju savremeni svet ili klasična dela tumače iz vizure ovog vremena. To su predstavnici generacije koja drugačije stvara u pozorištu i koja drugačije misli o društvu.

Autor i urednik: Olivera Milošević
Snimatelj: Vladimir Đurić
Montaža: Bogdan Čurguz
Reditelj: Srđan Ćešić
Serijal je realizovan uz pomoć Ministarstva za kulturu i informisanje.
Producenti serijala su Hartefakt produkcija, portal Remarker i Radio-televizija Srbije.

broj komentara 0 pošalji komentar