Teslin narod

7. epizoda - Piter Bogdanovič, Ana Tea Bogdanovič

Piter Bogdanovič američki je režiser, scenarista, glumac, producent, kritičar i istoričar filma, srpskog porekla, iz generacije "holivudskog novog talasa" ili "novog Holivuda".

Kada je sa 32 godine režirao film "Poslednja bioskopska predstava" dobio je epitet "Novi Orson Vels" i "Vunderkind". Film je dobio značajnu pažnju publike i dobro je ocenjen od strane kritičara, a takođe je i nominovan za Oskara.

Oskara za najbolju sporednu žensku ulogu dobila je glumica Kloris Ličman, a Oskara za najboljeg sporednog muškog glumca dobio je Ben Džonson. Takođe je zajedno sa Leri Mek Martrijem, dobio Bafta nagradu za najbolji scenario. Kasnije je ponovo doživeo uspeh filmom "Što te tata pušta samu?", romantičnom farsom sa Barbrom Strajsend i Rajanom O'Nilom. Film je snimljen u stilu komedije 30-ih: "Silom Dadilja" (1938), i "Njegova devojka Petko", režisera Hauarda Hoksa. Film je zaradio 66 miliona dolara, i tako postao treći najisplativiji film 1972. godine, odmah posle "Kuma" i "Posejdonove avanture". Film je Bogdanoviču doneo epitet nostalgičara i neoklasičara. Za film "Mesec od papira" (1973), Tatum O'Nil, ćerka Rajana O'Nila, dobila je Oskara za najbolju sporednu glumicu.

Ana Tea Bogdanovič

Producent, kompozitor i glumica poznata po fimovima "Maska" (1985), Sitnica zvana ljubav (1993). Sestra Pitera Bogdanoviča.

Serijal predstavlja nesvakidašnje putovanje kroz prošlost i sadašnjost jednog naroda, od iskrcavanja prvog Srbina na američko tlo pre više od 200 godina do današnjih dana.

Kroz priče istaknutih Srba pored Nikole Tesle i Mihajla Pupina, upoznaćete i trostrukog dobitnika Pulicerove nagrade Volta Bogdanića, Gordanu Vunjak Novaković, jedinu ženu člana Njujorške Akademije nauka, srpske inženjere tvorce Apolo programa, legendarne Oskarovce Karla Maldena, Stiva Tešića, Pitera Bogdanovića i mnoge druge čije je ime utkano u istoriju. U filmu se može čuti priča o prvom Srbinu u Americi Džordžu Fišeru (Đorđu Šagiću) koga su spasili ribari po kojima je nazvan, a čije ime se nalazi u Livingstonovoj knjizi "100 znamenitih Amerikanaca", ali i zanimljivosti poput one da je čuvena Dži Aj Džo igračka napravljena po uzoru na jednog srpskog heroja Mihajla Pejića.

Svi ovi ljudi ostavili su traga gradeći ne samo Sjedinjene Američke Države gde su delom živeli i radili, već su svoja imena ugradili u istoriju Srbije. Priča o njima nije samo priča o njihovom uspehu, to je i priča o celom našem narodu i njegovim potencijalima koja nadrasta lokalne ili nacionalne okvire.

Teslin narod rađen je u produkciji Optimistic filma i RTS-a, na inicijativu Tesla Science Foundation iz Filadelfije, a serijal su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Ambasada SAD u Beogradu i Savet za kreativne industrije predsednice Vlade Ane Brnabić.

Reditelj i producent je Željko Mirković, a u ulozi Nikole Tesle je Džek Dimić.

U serijalu se pojavljuje preko 70 istaknutih Srba koji su svojim radom i distignućima obeležili Sjedinjene Američke Države.

broj komentara 0 pošalji komentar