Pismo za Deda Mraza

"Pismo za Deda Mraza" je novogodišnja igrana TV drama za decu, u kojoj bajkovitost novogodišnje čarolije menja život porodice o kojoj je reč: roditelji, inače obuzeti poslom i obavezama, shvataju da su deci potrebni roditelji, a ne skupi pokloni koje će kupiti zarađenim novcem. Ovim filmom se ujedno ispravlja i jedna stara nepravda jednog neposlatog pisma Deda Mrazu...

Drama se kroz bajkovit ton bavi događanjima u novogodišnjoj noći. Roditelji, saznavši da dečje pismo nisu poslali Deda Mrazu, a zapravo ne znajući šta njihova deca uopšte žele, shvataju da im je mesto tu, sa decom i da je to bitnije od bilo koje proslave sa poslovnim partnerima. Međutim, deca ne žele roditelje nazad, jer su saznali od svoje bake da Deda Mraz ne dolazi u kuće u kojima ima nekog ko u njega ne veruje, a tata ne veruje. Čitava radnja zasnovana je na pokušajima roditelja da se vrate u svoju kuću i pokušajima dece da pripreme doček za Deda Mraza, čvrsto verujući da će ispunjenje njihovih želja doneti najveću sreću u njihov dom.

Drama "Pismo za Deda Mraza" je prevashodno namenjena deci, ali poruka koju šalje se odnosi na roditelje, jer kroz priču o Novoj godini, koja je za većinu ljudi "nada u bolje sutra", priča priču, ne samo o menjanju cele porodice u nešto bolje, već kroz to promoviše zajedništvo, maštovitost i nematerijalistički pogled na svet - kao bolji sistem vrednosti od onog koji uglavnom danas vlada.

Novogodišnja je ovo noć,
Koja ima divnu moć,
Krila mašte ona daje,
Vraća sve što nedostaje.

Krila mašte širi jako,
U svet novi kroči lako,
Tu se leti, sanja, peva,
Sreća sa svih strana seva.

Da ti bude svaki dan
Lep kao blistav san,
Svaki tren u sebi čuvaj,
Bajku ovu očuvaj.

Hvala, Nova godino, hvala, Deda Mraze,
hvala ti što blista i naš dom, i kuća,
hvala ti za bajku koju si nam dao,
pa je naša porodica sasvim svemoguća!

(Porodični song iz filma "Pismo za Deda Mraza", Jelena Popadić Sumić)

Urednik i scenarista je Jelena Popadić Sumić, reditelj Branko Vučić, direktor fotografije Darko Stanojev, scenograf Tanja Ivanović, kostimograf Irina Mitrinović, kompozitor songova Srđan Marković, montažeri Tihomir Dukić i Marko Tisovec

U drami igraju: Igor Đorđević (kao tata), Gorica Popović (kao baka Joja), Zorana Bećić (kao mama) i deca, Petra Đorđević (kao Nađa) i Andrija Palinić (kao Mata).

broj komentara 0 pošalji komentar