Kraljica pustinje

Epska saga o požudi, strasti, istraživačkoj avanturi i tragičnoj ljubavi heroine tadašnjeg Ujedinjenog Kraljevstva, neustrašive Gertrurde Bel. (Queen of the Desert, 2015)

Kraljica pustinje bazirana je na životu britanske književnice, arheologa, istraživača i agenta ostrvske tajne službe, koja je na početku dvadestog veka istraživala Bliski istok i koja je snažno uticala na ucrtavanje državnih granica na tim prostorima nakon Prvog svetskog rata.

U Teheranu postaje politički aktivna, gde se i prvo zaljubljuje u britanskog diplomatu Henrija Kardogana, a nakon raskida veze upoznaje narednika Tomasa Edvarda Lorensa, kao i još jedno vojno lice, Čarlsa Doti Vajla. I dok joj je ljubavni život nesređen, politički je tako uticajna da među pustinjskim plemenima dobija nadimak "kraljica pustinje".

Zarobljena između 1001. noći i ženskog Indijane Džonsa, ova spektakularna drama nominovana na berlinskom filmskom festivalu za Zlatnog medveda, potresna je, ali i avanturistička ispovijest slomljenog srca rođenog da savlada pustinju, ali ne i ljubav.

Uloge: Nikol Kidman, Džejms Franko, Dejmijan Luis, Robert Patinson...
Režija: Verner Hercog

broj komentara 0 pošalji komentar