Praznovanje Milese i Milutina

"Praznovanje Milese i Milutina" snimljeno je u selima Ražana i Mionica, u kosjerićkoj opštini.

Domaćin Milutin Jovanović, kaže, da se u kosjerićkom kraju običaji neznatno razlikuju i da je način praznovanja svaka porodica nasledila od svojih predaka. Tako Milutin hrast u šumi, pre nego što ga poseče, posipa žitom, zobi, daruje mu blago koje je sam proizveo da bi i badnjak njega darovao zdravljem, srećom i plodovima zemlje. Od posečenog hrasta skida se parče kore da bi kajmak bio debeo poput nje. Posečeni badnjak on naziva veseljakom. Položajnik ili polaznik je uvek neko iz njegove porodice.

U porti crkve Presvete Bogorodice, u kosjerićkom selu Ražana, svake godine za Badnje veče meštani, ali i oni koji su se već odavno odselili u grad, proslavljaju rođenje Hristovo. Litiju prate trubači, okrepljuje se čajem, rakijom, bombonama za decu. U porti se pali badnjak i sve se završava vatrometom.

Iza toga praznovanje se nastavlja u domaćinstvima, u krugu porodice. Kod Milutina i Milese Jovanović, iz susednog sela Mionica, osim članova porodice dolaze i neki "novi rođaci" sa kojima se proslava nastavlja i tokom Božića.

Scenario i režija: Aleksandra Božović. Snimatelj: Sima Dimitrić. Montažer: Ksenija Savićević.

broj komentara 0 pošalji komentar