Stranac u Srbiji: Tereza Kraford

Amerikanka Tereza Kraford živi u Mitrovcu na Tari sa suprugom Borisom i troje dece. Tereza je bila 8 godina zvezda američke odbojkaške reprezentacije i članica odbojkaških timova u još 7 zemalja. Pre nekoliko godina je rešila da napusti karijeru i započne novi život sa porodicom na planini.

Tereza i Boris, koga je upoznala u Švajcarskoj, dok je radio u njenom timu kao kondicioni trener, došli su na Taru pre dve godine, gde su realizovali specifičan koncept "Retreat Tara" - "povlačenje u prirodu" . Oni danas u svojoj kući primaju sve one koji žele da se povuku u mir i prepoznaju svoje želje i mogućnosti za neku promenu, ugledajući se upravo na Terezino iskustvo.

A razloga za život u selu na planini je mnogo. Tu deca nesmetano ispoljavaju svoju energiju.

Sinovi Ranko i Džekson imaju tek po neku igračku, jer ih sami prave dok se igraju u dvorištu na samom obodu šume ili u šetnji na poljani. Prednosti života na Tari ima mnogo, ali je svakako jedna od najvažnijih što Tereza koristi hranu iz prirode. Kada je vreme za ručak, odlazi u šumu da nabere koprivu, što ćemo videti u ovoj emisiji.

"Od Tereze ćemo naučiti i kako da postanemo fleksibilniji prema svojim zacrtanim planovima, koje bi trebalo, pre svega, da podredimo ritmu prirode. I mi smo naučili na samom snimanju da je hladnoća i magla, koja nas je zadesila na Tari krajemem avgusta, upravo magija, koju možemo samo da prepoznamo kada se povučemo u prirodu i tu ponovo pronađemo sebe. Kako nam je objasnila Tereza: "Svaki dan je lep i po kiši, i po magli," kaže Ranka Jakšić, autorka i urednica emisije "Stranac Srbiji".

Autor i urednik Ranka Jakšić
Reditelj Ivana Stivens

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 03. jan 2019, 19:44) - Aleksandra Novaković [neregistrovani]

Predivno

Zaista optimisticna prica i predivna. Daje nadu ljudima i pokazuje da jos uvek postoje ljudi koji cene i vole ono sto je prirodno i da je sreca nesto vise od pukog novca. Moja cerka koja je 7 godina odgledala je emisiju sa mnom i odusevila se. Voleli bi da stupimo u kontakt sa njima, pa kako bismo to mogli, a da ne moramo da zapucamo do Tare jer nam je predaleko? Hvala unapred.