Mira Adanja Polak: Ekskluzivno

Moja rivijera

Emisija je zapravo sentimentalni zapis i donosi tri neobične priče. Sve te priče govore o Rusima koji su posle Oktobarske revolucije sa svojim često i dragocenim prtljagom i imetkom dospeli na Azurnu obalu noseći ruskog cara u srcu, a svoj život na Ruskom dvoru jednostavno preneli na jug Francuske gde su često dolazili na odmor.

Taj deo rivijere bio je više puta inspiracija velikom broju umetnika koji su svim snagama pokušavali da dočaraju to vreme. Najlepše građevine podsećaju na staru Rusiju. Njihov uticaj na kulturu i umetnost je veliki.

Današnja Francuska mnogo može da zahvali upravo ovim ljudima, koji su, bežeći, sa sobom doneli i sve ono lepo aristokratsko i slovensko sa kulturom koja je Francusku podigla svojim kulturnim doprinosom.

Jedna priča odnosi se na potomake poznatih porodica carske Rusije koji danas žive u Nici. Tu srećem njihove naslednike. Njihovi pradedovi gradili su danas istorijske građevine u Moskvi i Sankt Peterburgu.

Pisac Raul Mil objavio je knjigu u kojoj rekonstruiše živote Rusa koji su posle Oktobarske revolucije došli na Azurnu obalu. Kao veliki poznavalac Nice, on opisuje živote ovih znamenitih ljudi. Sa njim šetam rivijerom i slušam neverovatne priče.

U trećoj priči razgovaram sa nedavno preminilim proslavljenim baletskim umetnikom Miloradom Miškovićem, koji je živeo i umro u Nici i koji me u svom domu upoznaje sa svojim prijateljima Rusima, koji već dugo žive u ovom gradu.

Prikazaću i snimke jedne od najlepših ruskih pravoslavnih crkava koju posećuju mnogi koji dođu na rivijeru. O njoj vode računa potomci ruskih carskih emigranata.

broj komentara 0 pošalji komentar
Vi i Mira Adanja-Polak Vi i Mira Adanja-Polak

Autor:
Mira Adanja-Polak

U emisiji"Vi i Mira Adanja-Polak" gosti su ličnosti iz sveta nauke, kulture, politike, umetnosti i biznisa. [ detaljnije ]