Crveni

Džon Rid, novinar socijalističkog magazina "Mase", upoznaje umetnicu i aktivistkinju Luizu Brajant. Očarana Ridom, Luiza ostavlja supruga i doseljava se kod njega. (Reds, 1981)

Razočaran deklaracijom predsednika Vilsona o ratu s Nemačkom, Rid postaje komunista i osnivač partije u SAD-u. Kada u Rusiji izbije revolucija, Rid je prvi na listi putnika, ali njegov odnos s Luizom se u međuvremenu pogoršao. Po povratku iz Rusije Rid pokušava da obnovi odnos sa suprugom, ali burni događaji s druge strane Atlantika ga ponovno zovu natrag...

Crveni pričaju istinitu priču o životu Džona Rida, američkog komuniste koji je bio svedok svih najvažnijih događaja tokom Prvog svetskog rata, uglavnom zajedno sa suprugom s kojom je bio u burnoj i nikada dosadnoj vezi.

Film pokriva živote Džona Rida i Luize Brajant od trenutka kada su se prvi puta upoznali pa sve to Ridovih posljednjih dana života, 1920. godine u Rusiji. Kroz naraciju gledamo i nekoliko preživelih svedoka iz tog vremenskog razdoblja koji se prisećaju Rida, Brajantove, svojih kolega i prijatelja kao i celog tog burnog razdoblja...

Crveni su najhvaljeniji film američkog glumca i reditelja Vorena Bitija i dobitnik mnogih nagrada, od kojih se izdvajaju Oskari za najbolju režiju, fotografiju i glumicu u sporednoj ulozi. Nominacije su zaradili i sam Voren Biti, Dajana Kiton i Džek Nikolson za svoje uloge.

Uloge: Voren Biti, Džek Nikolson, Dajana Kiton, Morin Stejplton...
Režija: Voren Biti

broj komentara 0 pošalji komentar