Birmingemska banda, 4. sezona

Priča o bandi iz Birmingema osvojila je svet, a gledaoci RTS-a imaće priliku da još jednom pogledaju 4. sezonu popularne serije, 05. januara na Drugom programu RTS-a, od 15.30č. (Peaky Blinders, 2013)

"Napravio sam dogovor sa ljudima moćnijim čak i od naših neprijatelja... verujte mi!"

Poslednja epizoda treće sezone "Birmingemske bande" ostavila je gledaoce i celu familiju Šelbi u šoku. Vođa klana, Tomi Šelbi očigledno je izdao svoju porodicu i predao je policiji, ali joj se zakleo da ima plan kako da je spase. Zato se na početku serije nalazi otuđen od svih, sve dok se ne pojavi nova pretnja koja ih dovodi u opasnost.

"Sve je i dalje komplikovano i haotično, ali kada se desi jedna stvar, svi će morati ponovo da se udruže", izjavio je, glavni glumac, Kilijan Marfi i dodao: "Nove okolnosti i spoljašnja pretnja znače da porodica mora da se regrupiše i radi ono što najbolje radi, kao u prvoj sezoni. Svi likovi su stariji i dosta je vode proteklo, ali ja vidim mnogo paralela sa počecima serije i mislim da sve one vrednosti prinicipi koji su pomalo atrofirali kod Tomija sada ponovo počinju da klijaju".

Pretnja porodici dolazi u liku Luke Kangrete, mafijaškog naslednika iz Njujorka koji dolazi u Birmingem da se osveti za ubistvo oca. Luka je, ispostaviće se, po karakteru veoma sličan Tomiju. Stiven Najt tvrdi da je Luka Kangreta, kog će tumačiti holivudski glumac, Edrijen Brodi, najveća pretnja s kojom se porodica do sada suočila.

U četvrtoj sezoni upoznajemo još jednog novog lika: Čarli Marfi igraće Džesi Iden, aktivisktinju sindikata koja je ušla u istoriju tokom dvadesetih godina prošlog veka boreći se za ženska prava. Šarlot Rajli vraća se kao Mej Karlton. Stiven Najt nije želeo da otkriva kakav će odnos imati sa Tomijem ovoga puta, sem da gledaoce čeka "malo iznenađenje", dok se Šarlotin suprug u privatnom životu, Tom Hardi, takođe vraća kao Alfi Solomons, za "konačni obračun" sa Tomijem.

Jedno je sigurno i kreator i glumci se slažu da je ovo najbolja i najveća sezona do sada, a to potvrđuju i rejtinzi po kojima četvrta sezona nadmašuje sve prethodne, sa prosečno od 3,3 do 3,5 miliona gledaoca po epizodi.

Bi-Bi-Si je već potvrdio snimanje pete sezone koja će pratiti dešavanja između 1928. i 1929. godine.

Serija Birmingemska banda (Peaky Blinders) nekoliko puta je nominovana za nagradu BAFTA, koju je i dobila ove godine.

Uloge: Kilijan Mefi, Helen Makrori, Tom Hardi, Džo Kol, Edrijen Brodi, Šarlot Rajli, Ejdan Gilen...

Režija: Stiven Najt

broj komentara 1 pošalji komentar
(nedelja, 06. jan 2019, 12:16) - Petar [neregistrovani]

Pohvala

Sve pohvale za prikazivanje cele sezone u jednom danu, iako sam seriju već odgledao ponovo sam je juče pogledao. Samo nastavite s ovakvim načinom prikazivanja :)