Ubistvo na britanski način: Pronicljivija istraga

Kulturno umetnički program RTS-a, Redakcija za kulturu i umetnost prikazuje seriju BBC-a pod nazivom "Ubistvo na britanski način" koja govori o ubistvu kao sociološko psihološko kulturološkom fenomenu.

Druga epizoda nosi naziv "Pronicljivija istraga". Ubistvo je najstrašniji zločin ali nas književna i stvarna ubistva privlače. Ubistvo je uvek dobra priča, kaže prezenter dr Lusi Vorsli koja u ovoj epizodi govori o tome da su u Viktorijansko doba izvedeni najveći zločini. Kako je dr Palmer postao ubica? Ovom temom danima su bavila štampa. O tome koliko su ljudi u 19. veku bili opsednuti interesovanjem za ubistva, govori i Muzej patologije u kome se u teglama čuvaju zaraženi ljudski organi!

Broj ubistava bio je sve veći ali - pojavljuju se detektivi. Njihov rad na otkrivanju zločina postaje novo polje interesovanja javnosti. Pisac Čarls Dikens je često bio sa njima, pišući o njihovom radu i velikoj hrabrosti. Iz svedočenja njegovog unuka saznajemo da je voleo podzemlje, bordele... i često tamo boravio.

Detektivi su bili toliko omiljeni da su im građani pisali i nudili svoje viđenje. U to vreme nastao je najbolji detektivski roman u Engleskoj "Mesečev kamen". Dolazi i do interesovanja za psihu ubica. Tada je nastala priča o dr Džekilu i mister Hajdu. U isto vreme kreiran je lik Šerloka Holmsa, idelanog detektiva koji je i danas popularan. Ovo je predstavljalo početak nove detektivske ere.

broj komentara 0 pošalji komentar