Tv feljton: Slike Izraela

Za razliku od brojnih emisija koje se bave političkom, turističkom ili ekonomskom slikom Izraela, večeras će biti reči o onome što čini najvažnije segmente kulturne scene te relativno mlade države.

Muzej Izraela, osnovan pre 48 godina u zemlji koja je proslavila svoj 65. rođendan, postao je jedan od vodećih enciklopedijskih muzeja u svetu. O monumentalnoj postavci „Irod veliki: kraljevo poslednje putovanje" ali i o drugim brojnim segmentima muzeja govori direktor Džejms Snajder, nekadašnji direktor MoMA muzeja u Njujorku.

Ekipa Redakcije za kulturu RTS-a ušla je i u spomen kuću Haima Nahmana Bialika, nacionalnog pesnika koji je stvarao u prvim decenijama prošlog veka i koji se smatra najznačajnijim tvorcem savremenog hebrejskog, jezika Biblije kojim 1800 godina niko nije govorio.

U emisiji će biti emitovan i razgovor sa jednom od vodećih savremenih izraelskih književnica Judit Kazir, koja je nedavno objavila roman „Cila"- porodičnu sagu o životu svoje prabake koja je 1905. pobegla iz Rusije zbog pogroma Jevreja i koja je godinama živela sa dva muškarca - sa mužem s kojim je izrodila petoro dece i sa devet godina mlađim ljubavnikom. Ovaj roman nalazi se na svim besseler listama u Izraelu a nedavno je Šimon Peres u svojoj kući organizovao književno veče posvećeno toj knjizi.

Ekipa RTS snimila je i bogatu postavku Muzeja umetnosti u Tel Avivu gde se nalazi izuzetno vredna dela kako izraelske umetnosti tako i svetska remek dela, a tu su priče i o brojnim drugim ljudima i prostorima koji su doprineli tome da izraelska kulturna scena bude tako živa i vibrantna... U emisiji učestvuju pisac i diplomata Dan Orian, književnica Judit Kacir, pesnik Roni Somek, direktor muzeja Izraela Džejms Snajder, arhitekta Alon Binum, kustosi Alejet BITAN Šlonski i Doron Luri, Tania Bokobza i dr.

Urednik i autor Neda Valčić Lazović, reditelj Ivana Stivens

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 17. okt 2013, 13:52) - sanja mihajlović [neregistrovani]

Odlično

Izvanredna emisija. Mnogo stvari koje nismo znali o Izraelu