Čitaj mi!

Enciklopedija za radoznale

Čokešina i druge priče

Manastir Čokešina

Manastir je, po predanju, zadužbina vojvode Miloša Obilića, koji je počeo gradnju uoči Kosovske bitke, ali je poginuo na Kosovu i manastir ostaje nedovršen. U 14 veku gradnju nastavlja vojvoda Bogdan Čokeša. Manastir je zatim više puta bio rušen i spaljivan.

Galerije

Imperator Gaj Galerije Valerije Maksimijan (293-311) jedna je od najprotivrečnijih ličnosti Rimskog carstva. Jedni su ga slavili kao spasioca imperije, novog Romula i Aleksandra Velikog, a drugi ružili i smatrali najlošijim vladarom i čovekom.
Galerije je u mladalačkim godinama zadobio najviše vojničke činove i naklonost cara Dioklecijana, koji ga je usinio i 293. godine proglasio za cezara i svog suvladara.

U zrelim godinama odneo je jednu od najvećih pobeda u rimskoj istoriji, a u trenutku kada ga je zadesila smrt, u vreme njegove najveće moći i slave, sahranjen je i uvršten među bogove u Feliks Romulijani (Gamzigrad kod Zaječara), danas jednom od najvećih arheoloških nalazišta u Evropi, na listi Uneskovih spomenika. Za njegovo ime vezuje se i poslednji veliki progoni hrišćana 303. i 304. godine, ali i prvi edikt o toleranciji hrišćanstva iz 311. godine.

Manastir Jovanja

Manastir Jovanja, sa hramom posvećenim Svetom Jovanu Krstitelju, nalazi se na samo tri stotine metara od puta koji vodi od Valjeva prema Bajinoj Bašti (na oko tri kilometra od Valjeva). Postoji više predanja o nastanku Jovanjske crkve. Prema jednom, crkvu su podigli vojvode Jovan i Jevta Vitković, u sedamnaestom veku, koji su u njoj i sahranjeni. Po drugom verovanju, crkvu je sagradila ''jedna župnica, verovatno po imenu Jovana'', u vreme Kosovske bitke. Neki ime ove crkve vezuju i za veliki broj stabala jove, koja su ovde nekada rasla. Ipak, ostaje najbliže istini, da je ovaj manastir dobio svoje ime po tome što je njegov hram posvećen Svetom Jovanu Krstitelju.

Vajat u Brankovini

U sklopu memorijalnog kompleksa posvećenog čuvenoj porodici Nenadović i pesnikinji Desanki Maksimović, osmišljava se i budući etno park u kome će dominirati sobrašice i stari vajat koji je nekada služio kao škola.

Urednik i autor: Miodrag Zupanc

Snimatelj: Periša Đinđić

broj komentara 0 pošalji komentar