Čitaj mi!

Titovi brodovi i jahte - graditelji i mornari

Emisija je posvećena graditeljima i mornarima brodova "Galeb" i "Jadran" i jahti "Primorka" i "Jadranka".

Brod Galeb, koji je bio ploveća rezidencija predsednika Tita, sagrađen je 1937. godine u Đenovi. Potopljen je 1944. godine, a izvađen 1948.

Gledaoci će videti ekskluzivne snimke vađenja broda koji je potom renoviran i pod imenom Galeb prvi put je zaplovio 1952. godine.

Jedrenjak Jadran sagrađen je 1933. godine u Hamburgu i iz matične luke Tivat 1938. godine plovio je čak do Njujorka.  Brod je napušten 1941. godine. Uzeli su ga Italijani i promenili mu ime u Marko Polo. Posle rata vraćen je Jugoslaviji. Jadran je najstariji brod  na svetu u klasi barkantina i  služio je za obuku pitomaca ratne mornarice.

Titova jahta Primorka sagrađena je 1973. godine u Italiji. Pokreću je dva mercedesova dizel motora od po 1350 konjskih snaga i građena je od najkvalitetnijih materijala. Posle havarije jahtu je 2007. godine od Vlade Crne Gore kupio kapetan duge plovidbe Smiljan Samardžić i potpuno je renovirao. Jahta je dugačka 24 i široka 7 metara. Ima pet kabina od kojih je jednu koristio Tito. Jahta Primorka, koja takođe, ima izuzetnu i istorijsku vrednost sada je usidrena u Dobroti kod Kotora.

Jahtom Jadranka Tito je plovio 24 puta .Sagrađena je 1977. godine u brodogradilištu u Kraljevici, a trenutno se nalaz u luci Bar. U emisiji će gledaoci saznati kakva je njihova sudbina i kako su nekada izgledali, a kako danas.

Autor emisije Dragan Stanojević