Čitaj mi!

Topola

Topola je jedna od sedam opština Šumadijskog okruga i zauzima njegov severni deo. Današnju varošicu osnovao je legendarni srpski vođa - vožd Karađorđe, oko 1781. godine i u to vreme Topola je predstavljala centar okupljanja naroda željnog slobode.

Koju deceniju kasnije postala je i prestonica ustaničke Srbije i mesto gde je Karađorđe sazidao svoj dvor.

Pažnju turista najviše privlači konak u kome se nalazi postavka posvećena Karađorđu, oružju korišćenom u Prvom srpskom ustanku, ali i životu običnih ljudi - seljaka, na početku 19. veka. Jedan od najvrednijih eksponata koji ovaj muzej čuva je originalni Karađorđev top poznat pod imenom - aberdar.

Priču o ovom gradu nemoguće je ispričati bez priče o Oplencu - brežuljku koji se zaštitnički uzdiže nad njom, i zadužbini kralja Petra Prvog koja se nalazi na njemu. Sve na Oplencu ima predznak „kraljevski" - kraljevi su vinogradi i podrumi, kraljeva je kuća i vile, a takva je i veličanstvena Crkva Svetog Đorđa - mauzolej dinastije Karađorđević. Mauzolej na Oplencu svrstan je i među prvih nekoliko u svetu po površini mozaika, spomenik kulture od izuzetnog značaja i pod zaštitom je države.

Kuća kralja Petra danas je muzej-galerija sa tematskim postavkama vezanim za dinastiju Karađorđević. Tu su dokumenata, slike, knjige, kao i unikatni i lični predmeti članova kraljevske porodice od neprocenjive vrednosti.

Ipak, najveće blago ovog mesta krije se ispod zemlje. Na dubini od gotovo 15 metara čuva se najstarija arhiva vina u Srbiji i 280 boca koje bi danas, na aukcijama u svetu, mogle da dostigne milionske iznose. Ovde - nemaju cenu!

U gradu u kome se toliko pažnje i ljubavi poklanja uzgoju vinove loze, nije čudo što je i najveća manifestacija kraja posvećena upravo njoj. „Oplenačku berbu" Šumadinci jednostavno zovu - Vašar u Topoli. Običaj okupljanja i slavlja svake jeseni, kada grožđe sazri i krene berba, u ovim krajevima započeo je još knez Aleksandar Karađorđević. Manifestacija koja danas postoji nastavljač je te davne tradicije.

Svake godine, tokom tri oktobarska dana, u malu Topolu sjati se i do 300 hiljada posetilaca u čast grožđa i tradicije koja u ovim krajevima živi.

Urednik: Vladimir Novaković
Autor teksta: Aleksandra Bogdanović
Snimatelji: Pavle Tanasijević, Aleksandar Hovjetski
Montaža: Nemanja Radić