Čitaj mi!

Skrivena Šumadija

U ovoj epizodi vodimo vas u manje poznatu Šumadiju. Otkrivamo skrivene dragulje ovog dobro posećenog dela Srbije, kutke koji su do sada uglavnom izmicali pažnji savremenih turista i mesta i ljude koji tek treba da zasijaju.

Kragujevac je administrativno središte Šumadije. Sa više od 150 hiljada stanovnika on je četvrti grad po veličini u Srbiji, mesto bogate istorije i jedan od kulturnih i industrijskih centara naše zemlje. Čak i jedno tako poznato mesto može da iznenadi! Ni mnogi Kragujevčani ne znaju da ovaj grad ima botaničku baštu. I to najveću na Balkanu!

Ovo zeleno srce grada danas je oaza koju rado posećuju Kragujevčani željni odmora, ali i svi koji žele da o prirodi nauče nešto novo. Među uređenim stazama bašte posetioci upoznaju floru Azije, Evrope i Balkana, Kavkaski jelu i Himalajski bor, mogu se diviti lepoti Pančićeve omorike i ginka, ili prošetate kroz lavirint sačinjen od reliktnih i endemičnih vrsta starih desetinama miliona godina.

Flora i fauna uvek su išle „ruku pod ruku". I zato, pošto vas oduševe biljke botaničke bašte u Kragujevcu, nema razloga da to isto ne učine i životinje! Jer, ovaj grad krije još jedno neverovatno mesto stvoreno za izučavanje, proučavanje i divljenje kreacijama prirode - Akvarijum Kragujevac.

Lapovo je gradsko naselje u srcu Šumadije, nedaleko od Kragujevca, na nekih 100 kilometara od Beograda. Prema poslednjem popisu ovde je živelo tek nešto više od sedam hiljada stanovnika, ali među njima i nekoliko entuzijasta i zaljubljenika u prirodu okupljenih sa ciljem da pomognu životinjama u nevolji. Tako je 2015. godine nastao prvi i jedini azil za konje u Srbiji, ali i na čitavom Balkanu - „Staro Brdo". Azil u Lapovu mesto je koje odiše pozitivnom energijom, a pažnja koju ovi ljudi daruju svojim četvoronožnim štićenicima nešto je što će svako ko im dođe u posetu odmah prepoznati.

Za kraj ovog druženja vodimo vas u Batočinu, malu opštinu sa velikom tajnom. Tu smo pronašli jednu potpuno jedinstvenu atrakciju. Staza lavirinta prolazi ispod šest mostova različitih boja i grana se u bezbroj mogućnosti, pa je ovo odlična zabava za sve koji poseduju avanturistički duh, vole neizvesnost i nalet adrenalina. I, baš kao što svako pogrešno skretanje povećava zabavu, a pravi put vodi ka proslavljanju uspeha, tako i po izlasku iz lavirinta u njemu ostaje zrnce tajanstvenosti što je razlog da se sledećom prilikom vratite u avanturu.

A, tako je i sa Šumadijom, u tome i jeste deo njene magije.

Urednik: Vladimir Novaković
Autor teksta: Aleksandra Bogdanović
Snimatelj: Pavle Tanasijević, Miloš Rančić
Montaža: Nemanja Radić